Annons

Annons

Annons

Israel–Palestina

Israels tre krav – sedan kan det bli fred

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anser att Hamas måste förgöras, Gaza demilitariseras och det palestinska samhället avradikaliseras innan det kan bli fred.

En egyptisk fredstrevare uppges ha fått nobben av Hamas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

En varaktig fred kommer att kräva ett inrättande av en tillfällig säkerhetszon i utkanten av Gaza, skriver Benjamin Netanyahu när han formulerar Israels krav i en debattartikel i den amerikanska tidningen Wall Street Journal. Han vill också se särskilda kontroller för att förhindra vapensmuggling över gränsen mellan Gaza och Egypten i framtiden.

Annons

Annons

Israels premiärminister anser inte att Palestinska myndigheten, som formellt styr på den ockuperade Västbanken, kan ta över i Gaza.

"Under överskådlig framtid kommer Israel att behöva behålla det överordnade säkerhetsansvaret över Gaza", skriver Netanyahu.

Förslag om vapenvila

Netanyahus utspel kommer medan Egypten försöker förhandla fram ett förslag på vapenvila i Gazaremsan.

Enligt det egyptiska förslaget ska den israeliska gisslan släppas steg för steg, och sedan ska en palestinsk regering bildas bestående av experter för att ta över styret av Gazaremsan och den ockuperade Västbanken.

En egyptisk tjänsteman som vill vara anonym säger till AP att detaljerna har utarbetats tillsammans med Qatar och lagts fram för Israel, Hamas, USA och europeiska regeringar.

Israels premiärminister Netanyahu har ännu inte kommenterat förslaget direkt. Men när han talade till medlemmar av sitt Likudparti sade han att han var fast besluten att fortsätta med Israels offensiv.

– Vi utökar kampen under de kommande dagarna och det här kommer att bli en lång kamp, sa han.

Släpper inte makten

Hamas har avfärdat förslag om att rörelsen skulle avsäga sig den politiska makten i Gazaremsan i utbyte mot en permanent vapenvila, uppger två anonyma egyptiska källor för nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Både Hamas och dess allierade extremistgrupp Islamiska jihad förnekar dock dessa uppgifter och säger utåt att inga förhandlingar kommer att ske förrän Israels anfall upphör.

– Hamas ledarskap gör allt vad det kan för att uppnå ett slutgiltigt, inte tillfälligt, uppehåll i angreppen och massakrerna på vårt folk, säger Izzat al-Rishq som är del av islamiströrelsens politiska ledarskap, till Reuters.

Annons

Annons

Till toppen av sidan