Annons

Annons

Annons

Israel–Palestina

USA slog mot Iranstödd milis i Irak

USA:s militär har slagit mot en Iranstödd milis som håller till i Irak.

Flyganfallet söder om Bagdad väcker irritation hos den irakiska regeringen.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Amerikanska flyganfall riktades mot tre anläggningar i staden al-Hilla söder om Bagdad, där milisen Kataib Hizbollah sägs ha ett fäste.

Enligt USA:s försvarsminister Lloyd Austin genomfördes attacken på president Joe Bidens order. Den följer ett angrepp mot en flygbas i Erbil i norra Irak på juldagen där tre amerikanska soldater skadades, varav en väldigt allvarligt, uppger Austin.

Annons

"Dessa precisionsanfall är ett svar på en serie attacker mot amerikansk personal i Irak och Syrien av Iranstödda miliser", meddelar han.

Annons

"Emot våra intressen"

Minst en person dödades och upp emot ett tjugotal skadades i attacken, enligt källor i Irak. Där sägs det att den dödade personen var del av irakiska säkerhetsstyrkor och att även civila drabbades.

Iraks regering betraktar angreppet som en rakt av fientlig handling av USA. Det går helt på tvärs med ländernas gemensamma intresse av att hålla landet säkert, lyder ett uttalande från regeringen i Bagdad.

"Och det går emot USA:s uttalade avsikt att förbättra relationerna med Irak", fortsätter det.

al-Hilla ligger ungefär tio mil söderut längs med floden Eufrat från huvudstaden Bagdad. Där bor uppskattningsvis omkring en halv miljon människor.

Tusental amerikaner kvar

Attackerna mot USA:s styrkor i Mellanöstern har ökat sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes. USA:s regering har pekat ut Iranstödda grupper verksamma i Irak och Syrien för att ligga bakom dem.

"Medan vi inte försöker eskalera konflikten i regionen, är vi fullt beredda att vidta ytterligare nödvändiga åtgärder för att skydda vårt folk och våra anläggningar, säger Austin.

Omkring 2 500 amerikanska soldater är stationerade i Irak och cirka 900 i Syrien, som en del i insatserna för att förhindra att extremiströrelsen IS åter får fäste i regionen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan