Dagens PS

Så stjäl Kina företagshemligheter med AI

Nu står det klart att nordkoreanska hackare har stulit försvarsdata från Sydkorea.
Nu står det klart att nordkoreanska hackare har stulit försvarsdata från Sydkorea. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 26 dec. 2023Publicerad: 26 dec. 2023

Kinesiska hackare har börjat använda AI för att komma över känslig information. Samtidigt ökar nervositeten i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2023 ser ut att bli året då AI tog över världen. Populariteten och områdena som tekniken kan användas inom ser inte ut att ha några gränser.

Hackare använder AI

USA och Europa har redan anklagat Kina för betydande stölder av personuppgifter genom åren, och när AI nu sveper fram över världen kan det bli betydligt lättare för hackare att använda tekniken – att utföra ännu proffsigare stölder över nätet.

Enligt FBI-chefen Christopher Wray kan AI användas som en “förstärkare” för de kinesiska hackarna. Nu kan Kina ladda upp sin information över USA:s befolkning, på ett sätt som aldrig har skådats tidigare genom att använda den senaste AI-tekniken – som dessutom ofta kommer från amerikanska bolag.

“Nu arbetar de med att använda AI för att förbättra sina enorma hackningsoperationer mot oss, med vår egen teknik”, säger Christopher Wray.

Samtidigt som Kina förnekar alla sådana anklagelser så ökar nervositeten hos de amerikanska myndigheterna med FBI i spetsen. Frågan är så akut att FBI-bossen hade möten med cheferna på andra västerländska länders underrättelsetjänster och teknikexperter under hösten.

ANNONS

Senaste nytt

Går igenom data

Problemet kan dock vara för sent att lösa eftersom hackarna under så många år har samlat på sig miljarder filer och annan data, som brottslingarna nu i lugn takt kan låta AI gå igenom.

ANNONS

För människor rör det sig om alldeles för mycket information att gå igenom, till exempel om personuppgifterna, men för en robot är det inga problem.

Tidigare var det ingen som trodde att någon, inklusive kineserna, skulle ha möjlighet att finna mönster i datan genom att använda AI, eftersom det rörde sig om så mycket information. Nu måste dock myndigheterna tänka om menar Christopher Wray

“Under de senaste två åren har vi sett bevis på att det faktiskt har hänt.”

Ett stort hot mot USA

Det innebär ett stort hot mot den nationella säkerheten i USA, enligt Glenn Gerstell, tidigare chefsjurist på underrättelsetjänsten National Security, skriver WSJ.

“Kina kan utnyttja AI för att bygga ett underlag på praktiskt taget varje medborgare, med detaljer som sträcker sig från deras hälsojournaler till kreditkort, och från passnummer till namn och adresser på deras föräldrar och barn.”

Läs även:

AI blir skolämne redan hösten 2024 – Dagens PS

ANNONS

Domstolen slår fast: Du får inte patentera idéer från AI – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS