16 Ica-handlare på flera platser i södra Sverige dömdes i början av december. Nu överklagas flera av domarna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Dom i insidermålet mot Ica-handlare överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarsidan kommer att överklaga flera av domarna i det uppmärksammade insidermålet mot flera Ica-handlare.

– Jag tror absolut att det finns stora möjligheter för att de kommer att ändras, säger kammaråklagare Pontus Hamilton till Sydöstran.

Efter domarna mot 16 Ica-handlare väljer nu nu åklagaren att överklaga flera av domarna till hovrätten.

– Vi kommer att komma in med ett överklagande i en rad avseenden. Dels vad gäller de personer som frikänts av tingsrätten, men sedan egentligen i princip det som har gått oss emot, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten till Sydöstran.

Ica-handlare i misstänkt insiderhärva

Handlare i Blekinge dömdes

Fyra av de sex handlare från Blekinge som stått åtalade misstänkta för insiderbrott dömdes i tingsrätten och det är bland annat två av de domarna som överklagas.

Det var efter beskedet att Ica skulle köpas ut från börsen hösten 2021, och aktien rusade, som misstankar väcktes om att flera personer gjort stora vinster med hjälp av insideruppgifter som en person ska ha spridit till 17 andra.

Sista dag att överklaga

Onsdagen 27 december är sista dagen att överklaga. Exakt hur många domar som kommer att överklagas är oklart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer kopplade till ICA från Blekinge och Småland har stått misstänkta för inblandning i insiderhärvan. Här är en sammanfattning av vad som hänt. Foto: TT/SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ica-handlare i misstänkt insiderhärva

Mer i ämnet