Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsminister Pål Jonson (M): Så ska vi undvika att betala för mycket. Foto: Karin Airaksinen

Försvarsministern om bristen på ammunition: ”Ett svårt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver köpa artilleriammunition, både för egen del och för att kunna skicka till Ukraina. Och kapaciteten på fabrikerna måste öka enligt försvarsministern.

– Vi har fina Archerpjäser, men de är inte relevanta om det inte finns ammunition att skjuta med.

Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) måste Sverige stötta Ukraina med artilleriammunition och samtidigt bygga upp de egna lagren.

– Det är ett svårt läge.

Kriget i Ukraina

Det pågår för närvarande ett arbete med att utarbeta avtal som ska säkra tillgången på nödvändig ammunition för svensk del.

Leveranstiderna för att få ammunition är enligt tillverkaren Nammo, med fabriker i Sverige, uppemot sex år just nu. Finland och Norge har särskilda avtal som ger förtur i kön på vissa områden.

Finns planer på något liknande för Sverige?

– Jag tycker det finns skäl att titta vidare på den modellen. Man måste säkra att man har ammunition i fred, kris och krig.

Investera i fabriker

Förutom att bygga upp sitt lager behöver Sverige kunna köpa nya granater om det skulle bli en konflikt. Enligt Pål Jonson är det viktigt att ammunitionsfabrikerna i Norden ökar sin kapacitet.

Ammunitionstillverkaren Nammo säger att de inte kan öka mer utan större investeringar utifrån. Hur ser du på det?

– Det finns ju pengar för detta inom EU. Man söker EU-medel och då förväntas vi delinvestera.

Försvarets materielverk, som sköter förhandlingarna, skriver i ett mejl till SVT att det ”pågår ett intensivt arbete med att öka produktionskapaciteten och tillgången på artilleriammunition i Sverige och Norden.”

Detaljer om detta ska komma framöver.

Har Sverige råd?

Enligt industrin kan det handla om över 30 miljarder kronor för en månads förbrukning av artilleriammunition. Har Sverige råd med det vi behöver?

– Försvarsmakten berättar aldrig hur mycket ammunition de skjuter, men den siffran tror jag ligger väldigt högt. Archersystemet är inte ett hagelgevär utan ett prickskyttegevär.

Men det går ju ändå åt mycket ammunition om det blir krig. Har vi råd att fylla lagren?

– Exakt hur mycket vi behöver är upp till försvarsmakten att bedöma, men vi har ju i en internationell jämförelse ökat försvarsbudgeten snabbt mellan 2020 och 2024, det skapar ett utrymme.

ARTILLERIGRANATENS PRIS

En modern artillerigranat som skjuter uppemot 40 kilometer kostar i genomsnitt 35 000 kronor styck, enligt Nammo. Det tillkommer ungefär 50 000 kronor för krut och tändrör.

Man räknar generellt med att en artilleripjäs skjuter mellan 200-300 granater per dag i krig, enligt internationella bedömare.

Sveriges mål är att totalt ha 72 artilleripjäser.

Om man räknar med att en artilleripjäs skjuter 200 granater per dag skulle en månads förbrukning av kompletta artillerigranater kosta totalt över trettio miljarder kronor. Det skulle motsvara en fjärdedel av försvarsbudgeten 2024 (119 miljarder kronor).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet