Pamparna tar tåget till Kiev – hon har träffat alla

TT-AFP

Publicerad 2023-12-26

När Tetyana Kogut för 19 år sedan började jobba som tågvärd för Ukrainas järnvägsbolag anade hon inte vilka prominenta passagerare hon skulle få möta i sitt arbete.

– Jag har träffat presidenter, premiärministrar och prinsar, säger hon.

Efter att Ukraina stängt sitt luftrum för reguljär flygtrafik i spåren av Rysslands fullskaliga anfallskrig mot landet är tåg ett av få transportmedel som står till buds för den som vill resa in i eller ut ur landet.

Tågen, inte minst nattågen, har blivit Ukrainas livlina till omvärlden.

Det ryska anfallskriget har också lett till att en ny, betydligt mer prominent passagerarkategori än den gängse, blivit en allt vanligare syn på tågen. Bland annat har politiska högdjur som Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, USA:s utrikesminister Antony Blinken och Frankrikes president Emmanuel Macron tagit sig med tåg från Polen till Ukraina vid sina besök i landet.

Under resans gång tas passagerarna – såväl politiska toppnamn som mindre prominenta resenärer – om hand av tågvärdar, som serverar te och kaffe, håller vagnarna rena och de resande på gott humör.

Tetyana Kogut, som sedan 19 år tillbaka arbetar på nattåget mellan Polen och Kiev, vittnar om många spännande möten i tågvagnarna.

– Jag har träffat presidenter, premiärministrar och prinsar, säger hon.

Metsola först ut

De politiska högdjuren började dyka upp på tågen under våren 2022 – efter att ryska styrkor retirerat från Kiev och västerländska politiker stod på kö för att ta sig till den ukrainska huvudstaden för att visa landet sitt stöd.

Den första delegationen leddes av Europaparlamentets talman Roberta Metsola i april samma år. Ett och ett halvt år senare har Tetyana Kogut tappat räkningen på alla vip-passagerare hon har tagit hand om.

Däremot har hon numera lärt sig tillräckligt många engelska ord för att kunna konversera med gästerna.

– Ofta tackar de oss för vårt arbete, och frågar om vi som stannat kvar i Ukraina inte är rädda, berättar hon.

Av vip-passagerarna är Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson den som Tetyana Kogut har träffat på flest resor. Hela fyra gånger har Johnson rest till Kiev under hennes pass.

Under en av resorna visade sig den tidigare brittiske premiärministern också vara på sitt mest generösa humör och skänkte bort sin hatt, prydd av Londons tunnelbaneemblem, berättar Tetyana Kogut.

”Händer inte i Tyskland”

Tågen i Ukraina har också blivit en symbol för landets motstånd i kriget mot Ryssland, som under sitt anfallskrig försökt att sabotera det 22 000 kilometer långa järnvägsnätet genom att bomba räls och järnvägsstationer.

Det allvarligaste exemplet är attacken mot järnvägsstationen i Kramatorsk i augusti 2022, där över 50 personer dog.

Men trots de ryska attackerna fortsätter tågen att rulla – och nästan alltid enligt tidtabell.

Punktligheten imponerade också stort på Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock och hennes delegation, när deras tåg anlände till Kiev vid exakt utsatt tid, enligt Tetyana Kogut.

– De berättade att det inte ser ut så i Tyskland, säger hon.

Bara en enda gång har Tetyana Kogut råkat ut för en försening – efter att ett träd fallit över spåren.

– Då var vi tvungna att förklara för passagerarna att det inte berodde på något bombardemang, utan på att det hade regnat, säger hon.