Shutterstock
Sigmund Freud, psykoanalys

Fem saker du inte visste om Freud och Jung

Sigmund Freud och Carl Jung är särskilt ihågkomna för sina banbrytande psykologiska teorier. Båda männen levde dock brokiga liv vid sidan av. Jung var hemlig agent, medan Freud utforskade ålens könsliv.

Namnen Freud och Jung kommer för alltid att vara förknippade med utvecklingen av psykoanalysen – och med varandra.

De två pionjärerna, den ene från Österrike och den andre från Schweiz, lade i början av 1900-talet grunden till psykologiska teorier som kom att bli dominerande under resten av århundradet. Deras vänskap och samarbete varade dock bara i sju år.

Därefter gick de skilda vägar och talade aldrig med varandra igen, varken privat eller professionellt.

Även på andra sätt var emellertid deras livsbanor vitt skilda. Inte minst andra världskriget förde med sig olika utmaningar för dem.

1. Jungs skolk utvecklades till en neuros

Carl Jung, psykoanalys
© Wikimedia Commons

Skoltiden var en plåga för den introverte Carl Jung. År 1887 kom han emellertid på en lösning. En skolkamrat knuffade till den tolvårige Jung så hårt att han ramlade och slog i huvudet.

”Nu behöver jag aldrig gå i skolan mer”, var pojkens första tanke när han träffade kantstenen.

Därefter svimmade han dagligen, dels på väg till skolan, dels när han skulle göra läxor.

Anfallen pågick under ett halvår. Först när Jung hörde sin förtvivlade far anförtro sig åt en besökare att han fruktade för pojkens framtid, eftersom han uppenbart var obotligt sjuk, förstod Jung att han hans beteende skadade familjen.

Jung satte sig direkt ner för att studera latin. Efter att ha svimmat tre gånger på kort tid försvann problemet och uppstod aldrig igen.

”Det var så jag insåg vad en neuros är”, skrev Jung senare.

2. Freud löste gåtan om ålens könsorgan

Europeisk ål
© Shutterstock

År 1876 åtog sig läkarstudenten Sigmund Freud en ovanlig uppgift: att hitta ålens testiklar.

På den tiden var ålens parning en gåta för vetenskapen. Honans äggstockar identifierades på 1700-talet, men hanens könsorgan hade ingen ännu hittat. Det samma gällde ägg och andra tecken på fortplantning.

Forskarnas enda förklaring var den gamle grekiske vetenskapsmannen Aristoteles teori om att avkomman uppstod spontant, en uppfattning som gick stick i stäv med den moderna vetenskapen.

Efter hand som Freud dissekerade ål efter ål började han tvivla på sig själv.

”All ål jag hittills öppnat har tillhört det svaga könet”, skrev han uppgivet till en vän.

Först efter att ha undersökt omkring 400 djur hittade han ålens testiklar, dolda långt inne i djurets bukhåla.

År 1913 kom vetenskapen fram till att ålen leker i Sargassohavet.

3. Ikonisk soffa var en present från en av Freuds patienter

Sigmund Freud, soffa, psykoanalys
© Robert Huffstutter

Under sina konsultationer upptäckte Freud att samtalen blev friare när patienten låg ner. Den perfekta positionen hittade han dock först när en tacksam tidigare patient, den välbeställda madame Benvenisti, omkring år 1890 gav honom en soffa i present.

När Freud under sitt besök i USA år 1909 beskrev sin samtalsteknik blev soffan omedelbart ikonisk.

Redan på 1930-talet dyker möbeln upp i amerikanska filmer som en symbol för psykoanalys.

Poeten Hilda Doolittle, som år 1937 tog plats på soffan för att låta sig behandlas för en skrivblockering, beskrev möbeln som en något för kort ”gammaldags hästhårssoffa som har bevittnat fler bekännelser än en katolsk biktfader”.

Soffan är i dag ett utställningsföremål i Freuds tidigare hem, nuvarande Freud Museum, i London. Den turkiska mattan var en present från Freuds kusin Moritz Freud.

4. Jung blev hemlig agent åt USA

CIA, underrättelsetjänst
© United States Federal Government

Från år 1942 blev de allierade alltmer desperata att förstå sig på Adolf Hitler och det folk som fört honom till makten.

Uppgiften att göra bedömningar av Führerns personlighet och den tyska folksjälen tillföll bland andra den senare CIA-chefen Allen Dulles, som vid tidpunkten arbetade för underrättelsetjänstens föregångare OSS.

Dulles sökte upp Jung och enrollerade honom i OSS under agentnummer 488.

”Ingen kommer nog någonsin att få veta hur mycket professor Jung bidrog till de allierades sak.” CIA-chefen Allen Dulles, om Carl Jungs insats som agent under andra världskriget

”Jag vände mig ofta till honom för att lista ut vad Hitler skulle göra härnäst”, berättade Dulles i en intervju med tv-stationen CBS år 1962.

Jungs bedömningar lästes av bland andra general Eisenhower, som använde dem i de proklamationer han gjorde till det tyska folket vid andra världskrigets slut.

”Ingen kommer nog någonsin att få veta hur mycket professor Jung bidrog till de allierades sak”, sa Dulles senare.

5. Freuds systrar dog i koncentrationsläger

Theresienstadt, koncentrationsläger, andra världskriget
© Wikimedia Commons

Sigmund Freud tog Hitlers maktövertagande i Tyskland år 1933 med ro.

”Vilka framsteg vi gör. På medeltiden hade de bränt mig. Nu nöjer de sig med att bränna mina böcker”, kommenterade han sarkastiskt till en vän när nazisterna en kort tid senare slängde hans verk på bålet.

Freud underskattade de fasor som väntade, framför allt för personer av judisk härkomst som han själv. Senare blev han emellertid mer försiktig.

När nazisterna år 1938 lade under sig Freuds hemland Österrike bestämde han sig för att fly till England, där han dog ett år senare. Det gjorde att han slapp drabbas av sin familjs öde.

Fyra av hans systrar stannade kvar i Wien, vilket kostade dem livet. Tre av dem – Marie, Pauline och Rosa – mördades i Treblinkas gaskammare år 1942. En fjärde syster, Adolfine, dog av inre blödningar i Theresienstadt.