Polishund hyllas efter mirakelräddning av barn

TT

Publicerad 2023-12-26

En polishund som räddat ett litet barn hyllas som julhelgens hjälte i Finland. På bilden hjältehunden Kuhas dubbelgångare. Arkivbild.

Polishunden Kuha hyllas i Finland som en hjälte efter vad som liknas vid ett julmirakel. Kuhas sisu och känsliga nos räddade ett barn som hade legat begravet under en snövall i timmar.

Det var vid klockan 22 kvällen före julafton som polisen larmades om ett försvunnet barn i lågstadieåldern i Korpolax i mellersta Finland. Barnet hade vid 19-tiden varit ute på gården och lekt i snön, men efter det inte synts till. På grund av att det snöade ymnigt fanns inga spår, rapporterar Yle.

Polisens hundpatrull kallades in. En snöplog hade samlat upp en snövall, noterade polisen som lät hunden Kuha sniffa igenom den, utan resultat.

Efter två timmars letande var polisen på väg att lämna. Men hundföraren släppte Kuha på vallen en gång till. Denna gång vägrade Kuha lämna vallen, och började gräva. Efter midnatt fick poliserna fram en liten fot i snön, och snart hela barnet.

Barnet var medvetslöst, men kvicknade till i ambulansen på väg till sjukhus. Plogen hade tippat 1–1,5 meter snö över barnet som lekt i en snögrotta. Som tur hade en liten luftficka bildats.

– Det här var en exceptionellt krävande händelse, då snö gör letandet speciellt eftersom dofter frigörs på ett helt annat sätt, säger Kirsi Liikanen på Finlands tjänstehundsförening till nyhetsbyrån STT.