Googles operativsystem för mobiltelefoner har sedan några år tillbaka en funktion för att enkelt skicka filer trådlöst till andra telefoner kallad Närdelning. Det fungerar även med Chromebook och numera dessutom med Windows.

Namnet kommer av hur telefonerna behöver finna sig i närheten av varandra, och funktionen kan använda flera olika nätverkstekniker för själva överföringen: Bluetooth, Bluetooth Low Energy, Web RTC och direktkopplad Wifi. Internetanslutning är inte nödvändigt.

Nu rapporterar WCCF Tech att Google ser ut att vara på väg att döpa om funktionen till Snabbdelning, eller Quick Share på engelska. Den kommande ändringen upptäcktes av Kamila Wojciechowska. I ett inlägg på X delar hon skärmdumpar som visar en notis om namnändringen som hon säger visades efter en uppdatering av Google Mobile Services till version 23.50.13.

snabbdelning.jpg

Gränssnitter i Snabbdelning, nya Närdelning. Bild: Kamila Wojciechowska

Det nya namnet ackompanjeras av en ny ikon, och Google har även gjort om användargränssnittet för funktionen som nu täcker hela skärmen och har två sektioner: En för användarens egna enheter och en för närliggande.

En intressant detalj i sammanhanget är att Android-tillverkaren Samsung sedan länge har en funktion kallad Quick Share som fungerar på liknande sätt men bara mellan Samsung-telefoner och Windows-datorer.