Fuktskada felbedömd – familjer måste flytta

TT

Publicerad 2023-12-27

Strax före jul fick 24 familjer i Göteborg veta att de måste flytta snabbt, på grund av fuktskador som hyresvärden felbedömt. Arkivbild.

För drygt ett år sedan bedömdes fuktproblemet i höghuset i Göteborg som ”inte akut”. Men strax före jul kom beskedet: ett 20-tal familjer måste flytta, några av dem inom några dagar.

Miriam Brattgård och hennes sambo upptäckte svarta fläckar i badrummet för något år sedan. Senare började det lukta illa av fukt och mögel i köket. Brattgård vände sig då till hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Poseidon, skriver tidningen Hem & Hyra.

Felanmälan ledde till att en byggfirma kom och borrade upp ett stort hål under diskbänken. Det gjorde lukten ännu värre.

I mitten av december fick hyresgästerna veta att 24 lägenheter måste utrymmas, sex av dem skyndsamt.

Fuktproblemen har varit kända i omkring ett och ett halvt år. Men då trodde man inte att de var så allvarliga.

– Det visade sig vara en felaktig bedömning. Nu när vi ser läckorna så kan vi konstatera att vi borde ha agerat tidigare, säger Magnus Alexandersson, distriktschef på Poseidon, till Hem &Hyra.

Familjerna som nu tvingas flytta kommer inte att kunna återvända på länge. Innan själva renoveringen kan börja måste fukten torka ut – vilket beräknas ta flera månader.

Miriam Brattgård är ledsen och arg.

– Bemötandet från Poseidon har varit under all kritik, säger hon till Hem & Hyra.