Gå direkt till sidans innehåll

Bartosz Grzelak om första tiden som tränare i Fehérvár FC

Först räddade han kvar Fehérvár FC i högstaligan. 

Knappt ett år efter att han gjorde klart med den klassiska klubben befinner han sig i en stekhet guldstrid i Ungern.

– Trycket är alltid stort när man jobbar i klubbar som historiskt varit framgångsrika, berättar Grzelak

Politikerns pinsamma spark – årets straffmiss
Bartosz Grzelak är huvudtränare i Fehérvár FC i Ungern.
Foto: fehervarfc.hu / fehervarfc.hu

Det har snart gått ett år sedan Bartosz Grzelak satte sig på ett flyg till Ungern för att ta sig an sitt första utlandsjobb som huvudtränare för MOL Fehervar, tidigare Videoton FC.

Det tillhör inte direkt vanligheterna att svenska tränare tar sig ut till kontinenten direkt från allsvenskan, och här är Grzelak en av få svenska tränare som lyckats de senaste åren.

Backar vi bandet till mars 2022, när Grzelak tog över, låg klubben pyrt till i OTP Bank Liga. Laget riskerade nedflyttning och kämpade i botten av tabellen. Men Grzelak lyckades bygga en grund och finna en trygghet, och så småningom kom resultaten.

Till slut säkrade den klassiska klubben ett nytt kontrakt och hittills den här säsongen har klubben överträffat alla förväntningar. Efter 17 omgångar parkerar Fehérvár FC på tredjeplats, fyra poäng bakom Paks som leder serien.

Som läget är just nu befinner sig Bartosz Grzelak mitt i en hetlevrad guldstrid.

– Tiden i Ungern har varit bra, väldigt utmanande men också lärorikt. Jag trivs väldigt bra i både klubben och landet, säger Grzelak till Expressen.

Slåss om guldet

Först räddade du kvar klubben – och nu har du etablerat Fehérvár FC till ett topplag. Hur ser du på resan?

– Vi hade ett tufft utgångsläge när jag kom förra året men vi lärde oss mycket på vägen. Vi har gått igenom tuffa perioder men vi har lyckats hålla fokuset på det som är det långsiktiga målet - det vill säga, att etablera klubben som ett topplag igen efter ett par svåra år. Ingenting är klart än men förhoppningsvis är vi på god väg.

Fehérvár FC har de senaste säsongerna investerat stort i sin spelartrupp med storsponsorn MOL i ryggen. MOL anses vara Ungers ledande olje- och gasbolag. Bolaget har pumpat in pengar i klubben, men i somras kastades förutsättningarna om drastiskt. Huvudsponsorn valde att inte förlänga sitt kontrakt och därmed försvann man även ur klubblagsnamnet.

Det innebar att kartan ritades om.

Fehérvár FC, som klubben numera heter, tvingades jobba med en helt annan budget under sommarfönstret och ägarna kommunicerade att målsättningen till den här säsongen var att klara nytt kontrakt. Men trots det har laget gått som tåget i ligan och Fehérvár har, förutom sin topplacering, även gjort näst flest mål i ligan. 

Nyligen kom säsongens stora skalp när man besegrade Ferencvaros med 1–0. Det var Fehérvárs första bortaseger mot det ungerska storlaget på över tio år. Kort därefter besegrades Jonathan Levis Puskas Academy och tidigare nämnda Paks med 3–0.

– Det har funnits många stora utmaningar, säger Bartosz Grzelak till en början.

Han tar vid:

– Den främsta har kanske varit att hantera förväntningarna i takt med att budgeten har blivit kraftigt neddragen sen året innan. Investeringar som var självklara då är inte självklara längre. Man får bara acceptera och försöka att vara positiv och göra det bästa av situationen, förklarar han.

”Vill trycka dit en”

Hur upplever du trycket utomlands att leverera jämfört med hemma?

– Trycket på huvudtränaren är alltid stort när man jobbar i klubbar som historiskt sett har varit framgångsrika. Skillnaden när man kommer utomlands är väl att det också infinner sig en press på dig som ”utländsk” tränare. Media är nog lite mer sugna på att trycka dit en så fort man inte har resultat. Lyckligtvis är min ungerska fortfarande på bas-nivå så det bekommer inte mig.

Bartosz Grzleak firar en seger.
Foto: fehervarfc.hu / fehervarfc.hu

Ni ligger trea, fyra poäng upp till Paks som är etta, och som ni vann senast mot med 3–0. Kan det räcka hela vägen till guld?

– Nja, jag tror vi ska hålla oss rätt ödmjuka efter halva serien. Vi har ett transferfönster framför oss som kan förändra saker och ting hos både oss och våra konkurrenter.

Vad har varit din största lärdom hittills?

– Fotboll är fotboll vart du än kommer men det som funkar i Sverige behöver inte nödvändigtvis funka utomlands. 

Å andra sidan har flytten till Ungern även medfört vissa lärdomar kring ledarskapet.

– Det krävs kanske ett mer auktoritärt ledarskap utomlands och det förväntas nog det också. Men samtidigt har man mycket att vinna på att vara involverande och lyhörd gentemot spelarna som kanske är vana vid att bara vara tysta och lyda order.

Den ungerska ligan har för närvarande ett litet uppehåll men drar i gång igen i början av februari. Då väntar en tuff bortamatch mot Zalaegerszegi. 

Vågar Bartosz Grzelak drömma om guld?

– Vi har fortfarande som mål att säkra kontraktet snabbast möjligt. Därefter kan vi börja drömma om högra placeringar.