Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här satte ett levande lejon skräck i Neapelborna – följ med till maffiaborgen som blivit till en fritidsgård. Foto: Per Leandersson/SVT

Maffiabossen spred skräck med lejon – nu är högkvarteret en fritidsgård

Publicerad

Ifrån sitt högkvarter spred han skräck i området i centrala Neapel – bland annat med hjälp av ett levande lejon han fångat som symbol för sin makt.

Idag har maffiabossens borg förvandlats till en fritidsgård i enlighet med Italiens strikta antimaffia-lagar.

Den lag som ligger till grund för omvandlingen i Neapel trädde i kraft 1996 och ger polisen befogenhet att beslagta kriminellas tillgångar och använda dem för sociala ändamål. Omvänd bevisbörda gäller. Den som utreds för maffiabrott måste själv kunna visa hur de kommit över tillgångar för att de inte ska beslagtas av polis.

Lagen har ifrågasatts för bristande rättssäkerhet, men har godkänts av Europadomstolen.

Direktören för den italienska myndigheten för beslagtagna tillgångar, Bruno Corda, ser upplägget som mycket framgångsrikt. Värdet på de beslagtagna tillgångarna uppgår till flera hundra miljarder kronor.

– Vi sänder en dubbel signal: Till den kriminella att staten kommer att vinna och till samhället att det inte lönar sig att vara kriminell, säger Bruno Corda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.