Ungerska parlamentet. Arkivbild. Foto: Zoltan Mathe/EPA/TT

Turkiet: Ratificering fullföljs inte innan slutet av månaden

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har meddelat Nato att Sveriges medlemsratificering inte kommer att fullföljas innan ett möte med alliansens utrikesministrar nästa vecka.

Någon anslutningsceremoni för Sverige kommer inte att bli av vid nästa möte med Natoländernas utrikesministrar den 28-29 november. Det bekräftar Turkiet på onsdagen med meddelandet att ratificeringen av Sveriges ansökan inte kommer att slutföras i tid för mötet, enligt två källor till Reuters

I förra veckan möttes det turkiska utrikesutskottet för att ta beslut om Sveriges ansökan, men beslutet sköts upp. Den officiella förklaringen är att frågan ”inte är mogen” för beslut.

Sverige och Nato

Enligt uppgift till TT är det dock Turkiets önskemål att köpa F16-plan av USA som är orsaken. Omröstningen i utrikesutskottet är ett viktigt steg på vägen mot fullt medlemskap i Nato för Sverige. Om det blir ett ja där går frågan vidare till den stora kammaren i parlamentet och därefter ska protokollet skrivas under av president Recep Tayyip Erdogan.

Samma besked från Ungern tidigare

Ungern tar inte heller upp den svenska Natoansökan för ratificering nästa vecka. Det skriver den ungerska parlamentsledamoten Àgnes Vadai till nyhetsbyrån TT.

Frågan om att godkänna det svenska medlemskapet finns inte med på parlamentets dagordning denna vecka heller.

Ungern och Turkiet är de Natoländer som ännu inte har godkänt Sverige. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare sagt att landet inte kommer att vara sist med att ratificera ansökan, men det ser ändå ut att dröja ytterligare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Så påverkas Sverige i väntan på Nato-medlemskap. Foto: Johanna Waak och Anders Wiklund/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet