Gå direkt till sidans innehåll
Region Stockholm

Vården ska styras efter behov – inte efter vinst

Moderaternas politik i Region Stockholm har skapat Sveriges både dyraste och mest privatiserade vård.

Nu förändrar vi vården så att den ska styras efter patienternas behov – inte efter bolagens vinster, skriver Vänsterpartiet i region Stockholm.

Är det rimligt att strejken mot Tesla växer när det bara rör drygt hundra mekaniker? German Bender från Arena Idé tycker att det är en viktig principfråga. Benjamin Dousa, tillträdande vd för Företagarna, tycker att strejken är oproportionerlig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jonas Lindberg är sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm.
Foto: Pressbild / Vänsterpartiet
Ambulansvården har tidigare varit uppdelad på tre aktörer – vilket har skapat samordningsproblem, skriver debattören.
Foto: isabell Höjman / TT NYHETSBYRÅN
Närakuten ger inte vården den kontinuitet som behövs och är en onödigt dyr vårdform – till och med KD vill fasa ut den, skriver debattören.
Foto: Isabell Höjman / TT NYHETSBYRÅN

REPLIK. Gustaf Drougge menar att Mittenkoalitionen i Region Stockholm, i samarbete med Vänsterpartiet, förändrar vården av ideologiska skäl. Men vi gör förändringar för en mer behovsstyrd vård, i det genomprivatiserade vårdlandskap som Drougge varit med och skapat.

Drougge glömmer nämna att han var kanslichef för Moderaterna i Region Stockholm under den tid då de, med Svenonius i spetsen, skapade Sveriges dyraste och mest privatiserade vård. Privat vård är inte alltid bäst och billigast. 

Det är en av 11 närakuter som inte får sitt avtal förlängt. Till och med KD tycker att de bör fasas ut eller omvandlas till jourvårdcentraler. Närakuterna ger inte den kontinuitet som en vårdcentral kan ge och är en onödigt dyr vårdform.

Nu, efter sexton års ideologiskt högerexperiment tar vi tag i den splittrade och dyra vården.

Ambulanssjukvården har varit uppsplittrad i tre olika aktörer. Det har gett samordningsproblem och minskad flexibilitet. I ett osäkert omvärldsläge behöver regionen ha kontroll över ambulansen, för att snabbt kunna ställa om vid kris eller krig. 

Stockholm är den enda regionen som har 1177 i privat regi. I Stockholm hänvisades hela 39 procent av samtalen till akut eller närakut, jämfört med cirka 25 procent i andra regioner. Då korta samtalstider premieras tjänar företaget mer om de hänvisar snabbt. Så kan vi inte ha det.

En privat ätstörningsklinik får inte sitt avtal förlängt, då all inneliggande vård framöver ska ges i egen regi. Privata aktörer får enligt lag inte bedriva tvångsvård. Samtidigt får regionens egen klinik ökade resurser. Kliniken i fråga måste dessutom betala tillbaka 47 miljoner till regionen på grund av fusk med rapporteringen. 

Nu, efter sexton års ideologiskt högerexperiment tar vi tag i den splittrade och dyra vården. Det var väljarnas tydliga vilja, och vi är stolta över att vara med och påverka den resan. 


Av Jonas Lindberg (V)

sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm