Annons

Annons

Annons

Politik i Israel

Israels högsta domstol stoppar omstridd lag

Israels högsta domstol har stoppat en omstridd lag som hindrar domare från att upphäva regeringsbeslut som de anser inte är "rimliga" och strider mot landets konstitution.

Domstolen fattade beslutet med röstsiffrorna 8–7.

Lagen var den första som stiftades i samband med premiärminister Benjamin Netanyahus planerade omvandling av landets rättsväsendet. Bilden är från nyårsafton.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Beslutet togs "på grund av den allvarliga och aldrig tidigare skådade skadan" som lagen utgör på Israels demokratiska grund, enligt ett uttalande från högsta domstolen.

Lagen som stiftades i juli var den första av premiärminister Benjamin Netanyahus planerade omvandling av det israeliska rättsväsendet.

Motståndare till lagen har hävdat att Netanyahus försök att hindra domare från att stoppa lagar som anses orimliga kan leda till korruption och tillsättningar av okvalificerade personer till viktiga poster.

Annons

Annons

Tusentals protesterade

Innan Gazakriget bröt ut ledde lagen till månader av omfattande protester i Israel. Hundratusentals människor deltog i veckovisa demonstrationer för att visa sitt missnöje.

Protesterna hade brett stöd inom olika politiska och sociala skikt i landet och inkluderade såväl fredsaktivister som före detta militärer och reservister.

Benjamin Netanyahu har ännu inte kommenterat domstolens beslut. Regeringen har tidigare försvarat omstöpningen av domstolarna och uppgett att den är nödvändig för att ge folkvalda politiker större makt och minska den israeliska högsta domstolens mandat.

"Tar all makt"

Justitieminister Yariv Levin anklagar nu domarna för att "ta all makt i sina händer", och säger att beslutet "fråntar miljoner invånare sina röster".

Splittringen i frågan har i stort lagts åt sidan efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, men domstolens besked kan komma att blåsa liv i konflikten, trots att landet är i krig.

Netanyahus regering kan komma att ignorera domstolens beslut, vilket skulle kunna leda till en konstitutionell kris, enligt bedömare.

Annons

Annons

Till toppen av sidan