Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Videos från attacken fångades på direktsänd tv under presskonferensen och visade hur en oidentifierad man längst fram i folkmassan plötsligt hoppade på Lee Jae-Myung och attackerade honom i nacken. Foto: Sohn Hyung-joo

Sydkoreas oppositionsledare knivhuggen

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreas oppositionsledare Lee Jae-Myung har knivhuggits i halsen i samband med att han talade med journalister i Busan, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

Lee var på besök vid en byggarbetsplats och hade precis anlänt till ett pressuppbåd när en man plötsligt tog sig fram till honom och gjorde ett utfall och högg honom i halsen.

Lee föll därefter till marken samtidigt som människor sprang dit för att hjälpa honom. Polis och åskådare uppges ha brottat ner den misstänkte gärningsmannen, som enligt Yonhap, har gripits.

Enligt sydkoreansk polis är gärningsmannen en 67-årig man, och tillhygget var en 18 centimeter lång kniv han köpt på internet. Polisen utreder fortfarande motivet till brottet, rapporterar Reuters.

Oklart skadeläge

Skadeläget för den 59-årige oppositionsledaren är oklart, men Yonhap uppger att han var vid medvetande när han lastades i en ambulans och fördes till sjukhus.

Lee, som är partiledare för Demokratiska partiet, förlorade 2022 det jämnaste presidentvalet i Sydkoreas historia mot konservative Yoon Suk Yeol.

President Yoon säger via en talesperson att han är ”djupt oroad över Lee Jae-Myung säkerhet efter att ha hört om attacken”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.