13 länder varnar Huthi-milisen

TT

Publicerad 2024-01-04

Huthi-rörelsens attacker har ökat kraftigt sedan man lyckades kapa handelsfartyget Galaxy Leader den 19 november. Arkivbild.

Iranstödda Huthi-rörelsen i Jemen kommer att mötas av ”konsekvenser” om attackerna mot civila fartyg i Röda havet fortsätter, varnar USA och tolv allierade.

”Dessa attacker hotar oskyldiga liv från hela världen och utgör ett betydande internationellt problem som kräver kollektiva åtgärder”, lyder ett gemensamt uttalande utfärdat av regeringarna i USA, Storbritannien, Danmark, Tyskland, Bahrain, Belgien, Kanada, Italien, Japan, Nederländerna, Singapore, Australien och Nya Zeeland.

”Huthierna kommer att bära ansvaret för konsekvenserna om de fortsätter att hota liv, den globala ekonomin och fritt flöde av handel i regionens kritiska sjöfarter.”

Den senaste tiden har den islamistiska Huthi-rörelsen i Jemen, som kontrollerar landets huvudstad Sanaa, utfört flera angrepp mot fartyg som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet.

Rörelsen hotar med att anfalla alla fartyg som kan tänkas gynna Israel, som en hämnd för Gazakriget.

Många av världens största rederier har avbrutit all trafik i den viktiga farleden på grund av attackerna. Enligt FN:s sjöfartsorgan IMO har minst 18 stora fraktrederier nu lagt om rutterna och rundar nu Afrika istället för att ta vägen genom Röda havet till och från Suezkanalen.

En internationell styrka med stridsfartyg från bland annat USA, Frankrike och Storbritannien befinner sig i området för att skydda den civila sjöfarten.

Nästan 15 procent av den globala sjöburna handeln passerar genom Röda havet, inklusive 8 procent av den globala spannmålshandeln, 12 procent av sjöburen handel med olja och 8 procent av världens handel med flytande naturgas, enligt uttalandet.