Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se älgen stryka omkring utanför äldreboendet i Valbo. Varför hoppar älgar ibland in genom fönsterrutor? Älgexperten Göran Ericsson vid Sveriges Lantbruksuniversitetet reder ut. Foto: SLU/Susanna Bergström/Privat

Älgexperten: ”Oftast anfaller de sin egen spegelbild”

Publicerad

Under onsdagseftermiddagen hoppade en älg in genom ett fönster på äldreboendet Furugården i Valbo. Samordnare Hanna Norring och hennes kollega Ylva Fornstedt stod och tittade på dramat inifrån boendet.

– Den svanhoppade rakt in genom rutan, säger Hanna Norring, samordnare på Furugården.

Älgen var en av två älgar som räddningstjänsten räddade ur Gavleån tidigare på onsdagen.

– Sen stod den där på vår innergård. Det märktes att den var stressad. Den stod där och stirrade länge in genom fönstren, intryckt i ett hörn, säger Hanna Norring.

Sedan hoppar älgen rakt in genom ett fönster till en av lägenheterna.

– Det var som ett svanhopp, rakt in. Det såg så enkelt ut att jag tänkte ”tänk om den tar sig ut och hoppar in i andra lägenheter”, säger Hanna Norring.

Avlivades av jägare

En jägare närmade sig fönstret där älgen hoppade in och beslutade sig för att skjuta.

– Vi hör några höga smällar, säger Ylva Fornstedt.

Ungefär en timme senare anländer räddningstjänsten som bär ut älgen.

Samtidigt sitter alla boende i uppehållsrummet.

– Jag tror inte att några av våra boende märkte det som hände. Annat än att de fick vänta längre än vanligt att gå tillbaka till sina rum, säger Hanna Norring.

Hör älgexperten Göran Ericsson vid Sveriges Lantbruksuniversitetet förklara varför älgar ibland hoppar mot fönster i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.