Kylie Nicholson/Shutterstock

Alarmerande höga PFAS-nivåer hittade i blodet hos Nordens befolkningar

Inuitpopulationen på Grönland har världens högsta PFAS-nivåer trots att de bor tusentals kilometer från källan.

Poly- och perfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är en grupp fluorerade, miljöskadliga ämnen, som har använts sedan början av 1950-talet i bland annat textilier, mattor, skor, matförpackningar, kosmetika och brandskum.

I dag har vi troligtvis alla PFAS i våra kroppar, trots att en typer av PFAS har varit internationella förbjudna sedan år 2000.

Men en del befolkningar har högre nivåer än andra och en stor studie visar nu att det finns stor anledning till oro i framför allt nordiska länder.

Studien, som har gjorts vid Århus universitet, visar bland annat att det finns mycket höga PFAS-nivåer även hos de nordbor som befinner sig tusentals kilometer från källan.

Nordiska länder dominerar i sorglig lista

Enligt studien ligger nivån av PFAS i befolkningarnas blod i allmänhet högre i Europa och Nordamerika jämfört med länder i Asien, Afrika och Sydamerika.

Globalt sett finns de högsta koncentrationerna i Grönland, Island, Färöarna, Danmark, Sverige, Norge, Australien, Malaysia och USA.

Läget är värst i den östgrönländska staden Ittoqqortoormiit, där 92 procent av invånarna har betydligt högre nivåer av PFAS i kroppen än den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) rekommenderar för att undvika skador på immunsystemet.

Ämnet hämmar immunsystemet och kan därmed öka risken för infektioner och cancer, samt reducera effekten av vaccinationsprogram mot exempelvis stelkramp, difteri, influensa och covid-19.

PFAS-ämnena ansamlas i blod och organ och misstänks också öka risken för bland annat cancer och hormonrubbningar.

Plasterna hamnar i våra organ

Du kan inte undvika mikro- och nanoplast. Den finns både i din mat och i den luft du andas in – och de små plastpartiklarna hamnar djupt inuti din kropp.

Vi proppar oss fulla med plast
© Claus Lunau

1. Vi proppar oss fulla med plast

Forskning visar att du äter och andas in cirka 50 000 plastpartiklar om året. De finns överallt omkring dig och kommer från en mängd olika källor: mattor, kläder, tandborsten, livsmedelsförpackningarna med mycket mera.

Partiklarna tränger in i kroppen
© Claus Lunau

2. Partiklarna tränger in i kroppen

Partiklar som andas in hamnar i svalget och i lungorna, medan de som finns i maten huvudsakligen hamnar i magsäcken och i tarmarna. De största partiklarna kommer ut igen via avföringen, men de minsta kan stanna kvar i kroppen.

Plasten hamnar i vitala organ
© Claus Lunau

3. Plasten hamnar i vitala organ

Forskare har hittat plast i lungorna, levern, mjälten, njurarna och till och med i foster. Konsekvenserna är ännu okända, men i mycket av plasten finns hormonstörande eller cancerframkallande ämnen som ansamlas i kroppen.

"Om det inte snarast vidtas åtgärder, som exempelvis förbud mot PFAS och användning av alternativ till PFAS, kommer föroreningen av miljön att fortsätta hota folkhälsan jorden runt", förklarar Christian Sonne, som är professor vid Institutionen för ekovetenskap vid Århus universitet, i ett pressmeddelande.

PFAS följer med strömmen

I synnerhet fångstsamhället i Ittoqqortoormiit har några av världens högsta koncentrationer av PFAS i blodet – trots att de bor långt från källorna till PFAS-föroreningen.

Det beror på att PFAS-ämnena transporteras till Arktis via atmosfären och havsströmmarna. När de frisätts i miljön ansamlas PFAS genom näringskedjan.

Rovdjur högst upp i näringskedjan som exempelvis isbjörnar, tandvalar och vikare innehåller därmed höga halter av PFAS.

Befolkningen på Östgrönland äter mycket kött från just dessa djur och de höga PFAS-nivåerna i befolkningens blod kommer huvudsakligen från denna fösa, enligt forskarna.

"Denna inuitgrupp hade den högsta icke arbetsrelaterade långtidsexponeringen för PFAS-ämnen i världen trots deras avlägsna belägenhet i från industriella källor", förklarar Christian Sonne, som också är huvudförfattare till studien.

Det finns mätningar som har visat högre koncentrationer av PFAS i blodet, men bra hos människor som har arbetat med ämnena eller har utsatts för en lokal förorening.