Är det oklokt att träna precis före läggdags?

Kan träning sent på kvällen ha negativ inverkan på sömnen?

© TORWAISTUDIO/Shutterstock

Men kvällsträning kan ha en positiv inverkan på sömnen – så länge du inte tränar för hårt och ansträngande och avslutar träningen minst en och en halv timme innan du kryper till kojs.

Lätt motion påverkar sömnen positivt

En forskargrupp har med utgångspunkt i 23 studier om kvällsträning kommit fram till att måttlig och lättare träning på kvällen har i stort sett samma positiva effekter på sömnen som träning under dagen har.

Träning förlänger exempelvis djupsömnen – ett viktigt sömnstadium, under vilket kroppen verkligen vilar ut och återställer sig själv.

Men kvällsträning kan ha en positiv inverkan på sömnen – så länge du inte tränar för hårt och ansträngande och avslutar minst en och en halv timme innan du kryper till kojs.

Lätt motion påverkar sömnen positivt

En forskargrupp har med utgångspunkt i 23 studier om kvällsträning kommit fram till att måttlig och lättare träning på kvällen har i stort sett samma positiva effekter på sömnen som träning under dagtid har.

Träning förlänger exempelvis djupsömnen – ett viktigt sömnstadium, under vilket kroppen på allvar vilar och återställer sig själv.

Exempel på lätt och måttlig träning kan vara promenader, lätt styrketräning, yoga, stretchning och avkopplande cykling – motionsformer som påverkar produktionen av stresshormoner i mycket hög grad.

Däremot visar studierna att hård träning fram till en och en halv timme före läggdags har negativa konsekvenser för sömnen. Löpning, högintensiv intervallträning och tung tyngdlyftning gör det svårare att somna och försämrar både sömnens kvalitet och längd.

1,5 timme – så lång tid bör det minst gå från det att du avslutar träningen tills du går och lägger dig.