Annons

Annons

Annons

Världen

Sjukdomsvåg i Kina – inga nya smittoämnen

Världshälsoorganisationen WHO manar människor i Kina att "följa åtgärder för att minska risken för luftvägssjukdomar".

Detta efter rapporter om klusterutbrott av lunginflammation.

Kina uppger dock att man inte hitta några nya smittoämnen.

Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

WHO rekommenderar kineserna att bland annat använda sig av föreskrivna vacciner, hålla avstånd och stanna hemma vid sjukdom, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Men även om antalet sjukdomsfall relaterade till luftvägarna har blivit fler i landet svarar Kina att de inte har upptäckt några ovanliga eller nya smittämnen i ökningen av luftvägsinfektioner i norra delen av landet.

Annons

Annons

O=ron för ett nytt större utbrott av covid kom efter en presskonferens den 13 november, när kinesiska myndigheter meddelade att antalet sjukdomsfall relaterade till luftvägarna hade blivit fler, något man kopplade till hävandet av covidrestriktionerna i kombination med att flera kända virus för närvarande är i omlopp.

Tidigare i veckan kom rapporter om kluster av icke-diagnostiserad lunginflammation bland barn i Norra Kina.

"Det är oklart om dessa fall har med den generella ökningen av luftvägsinfektioner att göra som tidigare rapporterats av kinesiska myndigheter, eller om det handlar om separata händelser", skriver WHO, som även noterar att antalet influensafall stigit i samma del av landet sedan mitten av oktober.

WHO:s förfrågan gäller information om både klusterutbrotten av lunginflammation och den ökande förekomsten av luftvägsinfektioner.

Annons

Annons

Till toppen av sidan