Makten ohotad i bojkottat Bangladeshval

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-01-07

Bangladesh premiärminister Sheikh Hasina behåller makten i ett ifrågasatt val där hon utmålar oppositionen som en terroristorganisation.

Det ledande oppositionspartiet bojkottade valet och utmanaren Khaleda Zia hålls borta från offentligheten.

Valkommissionen meddelade på söndagskvällen att det styrande Awamipartiet vunnit i det summariska valet.

Beskedet kom sedan den sittande premiärministerns parti fått mer än 50 procent av platserna i parlamentet. Därmed kan 76-åriga Sheikh Hasina fortsätta att styra landet i en fjärde mandatperiod.

Sheikh Hasina hävdade att hon skulle försvara demokratin, samtidigt som hon utmålade oppositionen som en ”terroristorganisation”.

Opposition i exil

Utmanaren, den tidigare premiärminister Khaleda Zia som leder Bangladesh nationalistparti (BNP), var frånvarande i valrörelsen då hon förhindras att delta i offentliga sammanhang. Zia, som är 78 år, dömdes för korruption 2018 och vårdas för flera sjukdomar. Flera av BNP:s ledande politiker befinner sig i exil.

Valrörelsen och valdagen kantades dessutom av våldsamheter, oro och förtryck.

Uppemot 60 oppositionsanhängare hade satt upp en vägspärr i hamnstaden Chittagong – i protest mot omständigheterna kring valet – då polisen sköt för att skingra folksamlingen. Ingen uppges ha skadats i skottlossningen. Enligt polis hade själva valet gått fredligt tillväga.

Mordbränder och våldsamheter

Men uppgifterna motstrider rapporter inför valet om mordbränder och attacker runt om i landet. Ett tåg i huvudstaden Dhaka stacks i brand i fredags med flera dödsoffer som följd.

Bangladesh, med omkring 168 miljoner invånare, har sett en ekonomisk tillväxt under Awamirörelsens styre, men Sheikh Hasinas regering anklagas för grova brott mot mänskliga rättigheter och klappjakt på all opposition.