Gå direkt till sidans innehåll

Rasar efter norska skandalscenerna – spelaren polisanmäld

Kontraktet var på väg att gå ut, då avslutade den franske VM-spelaren sin tid i Norge med ett blodigt överfall.

Nu har slaget i ansiktet från Olivier Dame-Malka, 33, på sin motståndare polisanmälts.

På det har 18-årige Sondre Grönli, som tog emot slagen, talat ut efter händelsen.

– Det hade kunnat gå mycket, mycket värre, säger han till TV2.

Tidigare: Fullt slagsmål – mitt framför sjuåringarna
Dame-Malka i vitt hamnar i en konfrontation med Sondre Grönli.
Foto: X/TV2
Båda spelarna ser ut att kasta, eller tappa, handskarna innan Dame-Malka slår till Grönli.
Foto: X/TV2
Grönli sänktes och lämnade sedan isen blodig, enligt norska medier.
Foto: X/TV2
Olivier Dame-Malka, till höger, i ett slagsmål under tiden i franska Rouen mot Djurgården 2016.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Slagsmål med kastade handskar har blivit något som inte lika ofta syns inom ishockeyn nu för tiden. I Europa händer det nästan aldrig. Men nu har en händelse som beskrivs som ett överfall ägt rum i norsk ishockey.

Efter torsdagens omgång i den norska högstaligan har reaktionerna varit många. Detta sedan Frisk Asker-spelaren, fransk-kanadensaren Olivier Dame-Malka, sänkt motståndaren Stjernens Sondre Grönli, 18.

På tv-bilderna syns Dame-Malka träffa Grönli med ett knytnävsslag i ansiktet samtidigt som motståndaren faller blödande till isen i samband med ett slagsmål som bland annat Dagbladet skrivit om. Senare har TV2 visat bilder när Grönli och Dame-Malka endast börjat med att knuffas, innan intensiteten ökar och Dame-Malka släpper handskarna.

Klubben rasar: ”Hör hemma inom UFC”

Allt detta skedde dessutom dagen innan Dame-Malka, som spelat två VM för Frankrike varav ett ihop med Pierre-Edouard Bellemare, lämnar den norska klubben. 

Hans avtal gick nämligen ut i fredags.

– Om kontraktet går ut i dag är det en skandal när han väljer att göra så där. Det är att pissa på norsk hockey. Det är bland de största skandalerna jag har sett i Norge Jag hoppas ingen skriver ett kontrakt med honom igen, säger TV2:s expert Jörgen Wahlberg.

Samtidigt har Stjernens representanter meddelat att Grönli varit ”omskakad” men okej och Frisk Askers klubbledare har bekräftat att Dame-Malka kommer att lämna klubben som planerat.

18-åringens egna ord om slagen

Grönli har själv berättat om hur han uppfattade händelsen.

– Han frågade mig om jag ville slåss, men jag säger ingenting under hela händelsen. Han börjar slå mig utan att jag var redo på det. Då försöker jag slå undan hans arm i självförsvar och då tappar jag ena handsken, jag slänger den inte. Då träffar han med ett hårt slag och jag inser att han inte har någon handske. Då slänger jag mig undan, säger Grönli till TV2 och fortsätter:

– Jag var fel man på fel plats. Det hade kunnat gå mycket, mycket värre. Hade jag inte slängt mig undan så hade det kunnat gå illa med det tredje slaget.

Reaktionerna har varit många och enligt de norska medierna har händelsen polisanmälts. Det bekräftar Edvard Årnes som sitter i Stjernens styrelse och som till vardags själv jobbar som advokat.

– Vi har tagit emot bedömningar från utomstående att det här är klart straffbart. Vi menar att det är allvarligt att en av våra yngre spelare blivit grovt nedslagna av en äldre spelare som dessutom har en historia av det här. Det hör mer hemma i UFC än på en norsk arena, säger Årnes till Dagbladet.