Annons

Annons

Annons

Direktörens dubbla stolar

Stadsbyggnadsdirektören körde över tjänstemännen och hjälpte sponsor

Som stadsbyggnadsdirektör körde Marcus Horning över sina tjänstemän och ändrade kommunens utredning. Plötsligt fick fastighetsbolaget Trianon möjlighet att riva de skyddade silorna på Limhamn.

Helomvändningen skedde efter att Trianon lovat att betala 100 000 kronor till basketklubben där Marcus Horning var ordförande.

Marcus Horning var ordförande i basketklubben Malbas när han tillträdde som stadsbyggnadsdirektör i Malmö augusti 2019. I september 2023 lämnade han sina uppdrag i Malbas.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Den 27 april 2020 skickar Trianon ut ett pressmeddelande. Där berättar byggbolaget att de har börjat sponsra basketklubben Malbas – samma basketklubb där stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning var ordförande.

Trianon betalar 100 000 kronor per år till basketklubben, så att klubben kan anställa en baskettränare och ge kraftig rabatt till de barn och ungdomar som spelar basket på Hermodsdal.

Tre veckor efter att sponsringen blir offentlig skickar Trianon in en ansökan till stadsbyggnadskontoret, där Marcus Horning är högsta chef. Trianon vill att Malmö stad tar bort rivningsförbudet för silorna i Limhamn.

Cementas silor i Limhamn är q-märkta, vilket innebär att de har det starkaste skyddet som finns i en detaljplan.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Annons

Om detaljplanen ändras och q-märkningen tas bort ”kommer det om några år finnas nya spännande lägenheter på fastigheterna med Limhamns siluett bevarad”, skriver Trianon i sin ansökan.

Cementcisternerna är både q- och k-märkta och får bara byggas om till bostäder med varsam hand. Stadsbyggnadsnämnden har tidigare slagit fast att de ska stå kvar som ett minnesmärke över en viktig period i Limhamns historia.

I många år har byggbolag – NCC, Bonava, Serneke – försökt få kommunen att ändra sig och tillåta att silorna i Limhamns sjöstad rivs för att det ska bli billigare att bygga bostäder på tomten.

Men svaret från Malmö stad har då alltid varit nej.

Sydsvenskan kan avslöja att tjänstemännen som utredde Trianons ansökan ville ge ett negativt besked till fastighetsbolaget. Men stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning gick in och ändrade utredningen och tryckte på för att stadsbyggnadskontoret skulle ge ett positivt förslag, som gör det möjligt för Trianon att riva silorna.

– Min bild är att vi tjänstemän kom fram till en annan sak än det som nämnden tog del av. Marcus Horning får vara ansvarig för det som föreslogs för politiken, säger planarkitekten Carl Welin som vid tidpunkten arbetade på stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Fastighetsbolaget Trianon har fått kommunen att tvärvända och godkänna att Cementas gamla silor i Limhamn kan rivas och ersättas med nybyggda bostadshus.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hussein El-Alawi

Sydsvenskan har granskat hur helomvändningen gick till på stadsbyggnadskontoret genom att ta del av minnesanteckningar och mejl mellan anställda.

Sommaren 2020 tas Trianons ansökan om att få riva silorna upp flera gånger på möten mellan enhetscheferna och planchefen. Slutsatsen är alltid densamma – det finns ingen anledning att ändra detaljplanen så att silorna kan rivas. På ett möte den 24 juni 2020 antecknar cheferna:

Annons

”Frågan är inte ny och vi har sedan tidigare till tidigare ägare gett nekande svar.”

Annons

Inbäddat innehåll

Den 20 augusti 2020 skickar den ansvariga planarkitekten sin utredning till planchefen. Utredningen är ingen god nyhet för Trianon:

”Stadsbyggnadskontoret gör bedömningen att det inte är lämpligt att ändra den detaljplan som antogs år 2015. Ställningstagandet som gjordes så sent som för 5 år sedan var att byggnaderna är så pass värdefulla att de inte får rivas. Det anges till och med som ett av syftena med den gällande detaljplanen att ‘bevara några av cementsilorna inom området’. […] Om det av ekonomiska eller praktiska skäl inte går att bygga om aktuella silos till bostäder […] anser Stadsbyggnadskontoret att det är bättre om silorna förblir i sitt befintliga skick.”

Nu är det bara en månad kvar tills politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska ta beslut i frågan. Tjänstemännen är alltså tydliga med att de vill föreslå att politikerna röstar nej till Trianons begäran om att få riva silorna.

Malmös stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning tillsammans med Trianons affärsutvecklingschef Anna Heide samt Joakim Lindahl, projektutvecklare på Lernacken Fastigheter. Bilden togs i februari 2023 när de presenterade det vinnande bidraget i den arkitekttävling som utlystes.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Patrick Persson

Men stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning har en helt annan åsikt. Han vill att förslaget ändras – så att sponsorn Trianon får möjlighet att riva silorna. Det framgår av en minnesanteckning från ett chefsmöte.

Planarkitekten måste alltså skriva om utredningen. Den nya versionen är klar en vecka senare. Plötsligt står det att stadsbyggnadskontoret anser att det kan vara möjligt att riva silorna.

Annons

Men nu vill planarkitekten inte underteckna den nya versionen med sitt eget namn. Istället står Marcus Horning och planchefen som ansvariga.

Marcus Horning är fortfarande inte nöjd. Mejl skickade mellan honom och den dåvarande planchefen visar hur Marcus Horning går in och stryker saker i utredningen. Planarkitekten har skrivit att det bör göras flera nya utredningar, bland annat en ny antikvarisk undersökning, innan Trianon kan få lov att riva silorna och bygga upp dem igen. De sakerna stryker stadsbyggnadsdirektören.

Annons

Under stora delar av 1900-talet gjordes cement i Limhamns hamn av kalksten som bröts en bit bort. Men fabriken lades ner och när området byggdes om till bostadsområde var planen att spara silorna som ett spår från den viktiga industriepoken.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hussein El-alawi

Johanna Perlau var en av enhetscheferna på planavdelningen när ärendet hanterades. Hon tycker att tjänstemännens expertutredning om att bevara silorna skulle ha lagts fram för politikerna.

– Som tjänsteperson vet man att det är politikerna i nämnden som tar det sista beslutet. Det är helt okej att de går emot oss, det är så det funkar i en demokrati, säger Johanna Perlau. 

Men handlingarna visar att tjänstemännen inte fick sin vilja igenom. Istället är det Marcus Hornings förslag som presenteras för de ansvariga politikerna i stadsbyggnadsnämnden – som röstar ja till Trianons ansökan.

Som stadsbyggnadsdirektör körde Marcus Horning över de andra tjänstemännen och drev igenom förslaget att Trianon ska kunna riva Cementas silor i Limhamn för att bygga bostäder. Trianon var samtidigt huvudsponsor till basketklubben Malbas, där Marcus Horning var ordförande.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Hussein El-alawi

Marcus Horning vill inte ställa upp på någon ny intervju med Sydsvenskan. När tidningen frågar varför det var så viktigt för honom att föreslå att Trianon skulle få ett positivt besked svarar han på mejl:

Annons

Limhamn Silor är ett projekt som under lång tid stått stilla. Utredningar som kontoret tog del av visade utmaningar med konstruktionens bärighet om den skulle behållas. Politiken gav kontoret en riktning att arbetet skulle prioriteras och en enig stadsbyggnadsnämnd fattade sedan beslut om planuppdrag där frågan ska prövas.”
I slutet på april 2020 går Trianon in som huvudsponsor till Malbas. Samma sommar hanterar du deras önskemål om att ändra detaljplanen i Limhamn. Och du skriver om förslaget så att Trianon ska få möjlighet att riva silorna. Hur tycker du att det ser ut?
”Det är inte upp till mig att bedöma det. Jag har arbetat utifrån det uppdrag jag har och min bedömning är att jag har hållit isär rollerna”, skriver Marcus Horning.

Annons

Som ordförande för basketklubben Malbas skrev Marcus Horning i december 2018 på ett samarbetsavtal med Rosengård Fastigheter, där båda parter förbinder sig att ”tillsammans utveckla Culture Casbah”. Nu leder han arbetet på stadsbyggnadskontoret i Malmö som hanterar sponsorns byggplaner.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Facebook / Malbas

Trianon hävdar att bolagets sponsring av Malbas inte har något samband med att Marcus Horning är stadsbyggnadsdirektör:

– Vi har överhuvudtaget inte tänkt den tanken. När vi bestämmer oss för att sponsra en verksamhet så granskar vi inte vem som sitter i styrelsen, sade Trianons affärsutvecklingschef Anna Heide nyligen till Sydsvenskan.

I oktober avslöjade Sydsvenskan att Malmös stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning tagit beslut som hjälpt Peab, Trianon och Rosengård Fastigheter. De byggbolagen var samtidigt huvudsponsorer till basketklubben Malbas, där Marcus Horning var ordförande fram till september i år.

Annons

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna har krävt en extern utredning för att klargöra om den högsta tjänstemannen på stadsbyggnadskontoret har brutit mot reglerna om jäv.

– Det värsta som kan hända är att Malmö får en stämpel på sig som en bluff- och bågkommun. För att upprätthålla någon form av ordning tror jag att den enda chansen är att vi gör en extern utredning, sade Anders Olin (SD) till Sydsvenskan.

Anders Olin (SD) sitter i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, fritidsnämnden och stadsbyggnadsnämnden i Malmö. Han kräver en extern utredning för att avgöra om stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning var jävig när han hanterade sponsorernas byggplaner.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Peter Adamsson

Själv tycker Marcus Horning att han har hållit isär sina roller som stadsbyggnadsdirektör och ordförande för Malbas:

Annons

– Jag har inte drivit klubbens frågor som stadsbyggnadsdirektör. Jag betraktar de här aktörerna som många andra, har han sagt till Sydsvenskan som kommentar till att flera fastighetsbolag i Malmö har gått in som sponsorer till Malbas.

Marcus Horning var ordförande för Malbas redan när han tillträdde som Malmös stadsbyggnadsdirektör i augusti 2019. På årsmötet i september 2023 slutade han som ordförande och styrelseledamot i basketklubben. Han säger att han inte riktigt har tid med uppdraget i idrottsklubben vid sidan av sitt direktörsjobb.

Än så länge har Malmö stad inte börjat utreda om stadsbyggnadsdirektören gjorde fel genom att sitta på dubbla stolar. På kommunstyrelsens möte i december ska politikerna bestämma om och hur kommunen ska granska saken.

Annons

Under tiden håller stadsbyggnadskontoret på att hantera andra byggplaner som rör Malbas sponsorer Trianon, Peab och Rosengård Fastigheter samt tidigare sponsorn Wihlborgs.

Till exempel ska stadsbyggnadsnämnden snart ta beslut om Rosengård Fastigheters nya förslag om den 16 våningar höga skyskrapan Culture Casbah på Rosengård.

Fakta

Tuffa regler om jäv ska skydda mot korruption

• I Sverige finns stränga lagar och regler om att domstolar, myndigheter och tjänstemän måste agera sakligt och opartiskt.

• Tjänstemän får inte ta beslut som påverkar dem själva, deras släktingar, vänner eller bekanta. Tjänstemän får inte heller vara med och ta beslut om det finns någon intressekonflikt eller annan omständighet gör att det går att ifrågasätta deras opartiskhet i ärendet.

• En sådan intressekonflikt kallas för jäv. En jävig person får inte delta i ett beslut eller förberedelserna för beslutet.

• När en tjänsteman upptäcker en omständighet som kan innebära jäv är hen skyldig att självmant berätta det.

• Syftet med de stränga reglerna mot jäv är att hindra korruption och vänskapskorruption. Politiker eller personer som jobbar för kommunen, staten eller andra myndigheter ska inte kunna använda sin position för att vinna fördelar åt sig själva eller sina släktingar och vänner.

• Reglerna om jäv existerar också för att stärka medborgarnas förtroende för att myndigheterna agerar sakligt och opartiskt. Därför uppmanas tjänstemän att tänka på hur ett beslut uppfattas utifrån – exempelvis om det finns någon relation som kan uppfattas som olämplig mellan beslutsfattaren och den som berörs av beslutet.

Källor: ”Jäv i offentlig tjänst” (Statskontoret 2020). Regeringsformen, kommunallagen, förvaltningslagen.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Till toppen av sidan