Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefläkarna om den IVO-anmälda psykologen. Foto: SVT

Slarviga diagnoser och bedrägeri – psykolog anmäls till IVO igen

Publicerad

En psykolog på Gävle sjukhus anmäldes till IVO efter att man märkt avvikelser i ett flertal patientutlåtanden. Men det var inte första gången psykologen haft med IVO att göra. Två år tidigare anmäldes samma psykolog i Blekinge för liknande saker.

Den legitimerade psykologen har varit anställd via ett konsultföretag och blivit inhyrd på Gävle sjukhus där hen har ställt felaktiga diagnoser och gjort utlåtanden som tyder på bristande kunskap.

I ett flertal fall har psykologen gett diagnoser som ångest och depression utan att ha haft riktiga underlag.

Enligt Region Gävleborg ska anställningsprocessen ha gått rätt till och personen har haft bra referenser.

– Det här var väldigt överraskande för oss, det var ingenting i processen som tydde på det här, säger Ann Frånberg, chefsläkare.

Anmäld tidigare

I Blekinge upptäckte chefer att psykologen arbetade fort och slarvigt. Det gjorde att Regionen fattade misstankar och började kontrollera psykologen. En mängd avvikelser upptäcktes.

Vid ett tillfälle ska psykologen ha skrivit i en patientjournal att en kvinna hade en ”normal graviditet och förlossning”, när mamman egentligen ska ha drabbats av havandeskapsförgiftning som ledde till akut förlossning samt blödning och slutningen en operation.

Totalt hittade Region Blekinge 53 avvikelser gällande 44 olika patienter.

– Det var ett rätt stort antal ärenden där patienten antingen fick fel behandling eller ingen behandling, säger Peter Valverius, chefläkare i Blekinge.

Tidigare problem med lagen

Förutom två IVO-anmälningar har den legitimerade psykologen tidigare haft en del problem med lagen när personen i sitt arbete som tandläkare blev anklagad för grovt bedrägeri.

Något som togs upp i hovrätten 2018.

Psykologen frikändes men enligt hovrätten hade personen ”gjort sig skyldig till så kallat automatbedrägeri.”

Då personen ljugit vid ett flertal tillfällen om att ha utfört behandlingar som tandläkare som hen i själva verket aldrig gjort.

SVT Gävleborg har sökt psykologen.

Hör chefsläkarna i klippet ovan.

VAD GÖR IVO

IVO är en statlig myndighet under socialdepartementet och får varje år regleringsbrev från regeringen.

IVO:s främsta uppgift är att svara för tillsyn och tillståndsprövning inom hälso-och sjukvård, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.