Gå direkt till sidans innehåll
Olof Mellberg

Olof Mellbergs ord efter uppgifterna om landslaget

Olof Mellberg var ytterst nära att bli ny svensk förbundskapten – men förhandlingarna brakade samman i sista stund.

Nu bryter den tidigare landslagsstjärnan tystnaden för första gången.

– Det är definitivt nej, jag var tydlig med att jag ville fortsätta i BP, säger han.

Olof Mellberg på presskonferens på Grimsta IP.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Sverige står utan en ny förbundskapten.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Turerna kring vem som ska ta över Sverige har varit många.

Redan den 23 november kunde Expressen avslöja att Olof Mellberg var aktuell som ny svensk förbundskapten och att han fanns med på Svenska fotbollförbundets lista.

Knappt tre veckor senare, den 13 december, berättade Expressen på nytt att Mellberg var SvFF:s huvudkandidat till förbundskaptensjobbet och att BP-tränaren var positiv till att ta över jobbet, och tre dagar in på det nya året rapporterade även Fotbollskanalen att det i princip var klart med Mellberg som ny förbundskapten.

Nobbade Blågult

Men det hela tog en mycket oväntad vändning i slutskedet.

Anledningen var att Olof Mellberg bestämt sig för att tacka nej till förbundets avtalsförslag, något som FotbollSthlm avslöjade, och enligt Fotbollskanalen brakade förhandlingarna definitivt samman under helgen, vilket tvingar förbundet att titta efter andra alternativ.

För första gången bryter Olof Mellberg tystnaden om alla turer. Expressen, och en rad andra medier, träffade 46-åringen under måndagen på Grimsta IP när BP återsamlats för säsongens första träning.

– Det är spekulationer och förfrågningar som det är både för spelare och tränare under den här perioden. Utan att specificera varifrån har jag haft erbjudanden här under uppehållet som jag hat valt att tacka nej till för att fortsätta i BP helt enkelt. Beslutet känner jag mig nöjd med, säger han.

”Det återstår att se om det var rätt eller inte”

Mellberg vill inte namnge Svenska fotbollförbundet eller att det handlar om rollen som förbundskapten. I stället pratar han om ”intressenter”.

– Jag kan inte säga något specifikt. Jag kan bara bekräfta att jag haft erbjudanden som jag valt att tackat nej till för att jag ville vara kvar i BP. Med respekt för intressenternas processer vill jag inte gå in mer specifikt på det eller vilka det är.

Tränaren slår fast att hans nej står fast.

– Det är definitivt nej och jag har gjort det tydligt för just dem och jag var tydlig med att jag ville fortsätta i BP.

BP och deras projekt är anledningen till att han tackade nej, säger Olof Mellberg.

– Jag har hela tiden varit mest inställd på BP, sen är det inte alltid lätta beslut och just i det här fallet när jag tackade nej till den här intressenten och erbjudandet så var det inte helt självklart, men jag landade i att BP är rätt väg framåt för mig.

– Det återstår att se om det var rätt eller inte.

Förbundet: ”Förstärka att han inte är aktuell”

Senare under måndagen uttalar sig även Svenska fotbollförbundet om Mellberg. 

– Jag har full förståelse för att det förväntas ett besked om var vi står. Med respekt för att rekryteringsprocessen av en ny förbundskapten är konfidentiell kommer vi ej att kommentera detta ytterligare. Men givet det som Olof Mellberg säger i media vill vi bara förstärka att han inte är aktuell för uppdraget, och vi önskar honom lycka till med sitt i BP, säger generalsekreterare Andrea Möllerberg i ett uttalande.

Förbundets fotbollschef Kim Källström om rekryteringen av ny förbundskapten: 

– Rekryteringsprocessen pågår och vi har en gedigen plattform att utgå ifrån och ett stort jobb som är gjort kring kravprofil och kartläggning. Det viktigaste är att det blir rätt och frågan är självklart högt prioriterad för oss.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Har du vad som krävs för att få 13 rätt? Gör upp om miljonerna i helgen!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Stryktipset