Boendeekonomen: Fel tid att låsa dina räntor

Flera bolåneaktörer har sänkt sina bundna räntor den senaste tiden – men för många kan det vara en förlustaffär att binda nu.
Flera bolåneaktörer har sänkt sina bundna räntor den senaste tiden – men för många kan det vara en förlustaffär att binda nu. Foto: Tomas Oneborg

För första gången på nästan två år märks en tydlig nedgång för bundna boräntor. Störst är fallet för femåriga boräntor. ”Men jag tycker inte man ska låsa sig på så lång tid, det kommer nog att falla ännu mer”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.

Riksbankens signaler vid det senaste räntebeslutet i slutet av november, när styrräntan lämnades oförändrad, innebar ett trendbrott för boräntorna. Marknaden gör nu bedömningen att nästa förändring av styrräntan blir en sänkning.

Hur kraftigt trendbrottet för boräntorna är, har inte varit känt men på måndagen släppte bolåneaktörerna sina snitträntor – det vill säga vilka boräntor genomsnittkunden har fått den senaste månaden (uppdelat på löptider). Här syns ett dramatiskt fall för de längre boräntorna under december, framför allt för de femåriga bolånen.

Laddar…