"Måste kunna avbryta pågående attentat"

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-01-08

Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) på Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Regeringen lägger fram en ny samlad strategi mot extremism och terror. Ett nytt fokus är att samhället måste kunna avbryta ett pågående attentat.

Sverige har tidigare haft två separata strategier mot terrorism och våldsbejakande extremism. Nu slås de samman och uppdateras till en samlad strategi.

Den nya strategin lyfter till skillnad från de tidigare fram förmågan att hantera om ett dåd sker.

– Ingripa mot och avbryta pågående attentat, begränsa brottsligheten och konsekvenserna för samhället, men också i ett senare skede säkerställa att brottsoffer får rätt stöd, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Vaktbolag och butiker

När den tidigare anti-terror-strategin togs fram 2015 hade Sverige inte varit med om ett terroristattentat med flera döda och skadade. Men 2017 inträffade attacken på Drottninggatan, och i höstas dådet mot svenskar i Bryssel.

Polis, räddningstjänst och sjukvård ska bland annat genomföra gemensamma utbildningar och träna personal.

– Olika enheter ska träna tillsammans för att få en bättre beredskap. I det inkluderas också andra viktiga aktörer som ska erbjudas att delta i det här, som butikspersonal och vaktbolag, säger Strömmer.

Strategin riktar även in sig på att förebygga, förhindra och skydda.

Det kan handla om saker som att minska risken för att barn och unga radikaliseras, upptäcka individer med avsikt och förmåga att begå dåd, effektiv utlänningskontroll, stoppa finansiering av terrorism, minska tillgång till vapen samt att införa fysiska hinder och kameraövervakning på folktäta allmänna platser.

Inte missnöjda

På varje område finns ett antal målsättningar, som i sin tur har ett antal konkreta åtgärder som ska vidtas och följas upp, enligt Strömmer.

Strategin får inte bli en ”pappers-tiger”, enligt regeringen, som därför ger Säpo, polisen, MSB och Center mot våldsbejakande extremism (CVE) i uppdrag att införliva strategin i sina verksamheter.

Är ni missnöjda med hur myndigheterna hanterat terrordåd tidigare?

– Nej, det grundar sig inte på ett missnöje. Utan det handlar om att explicit peka ut hantering som en väsentlig del, det vill säga understryka att vi som samhälle måste förbereda oss lika metodiskt för det som de andra delarna, säger Strömmer.