Expert: Hämnd från Hizbollah att vänta

TT

Publicerad 2024-01-08

Wissam Tawil (till vänster) med Hizbollahrörelsens ledare Hassan Nasrallah. Tidpunkt och ursprung för fotot är okänt. Arkivbild.

Den militanta Hizbollahrörelsen i Libanon måste hämnas befälhavaren Wissam Hassan Tawil död i en attack.

– Det man är orolig för i Israel är att Hizbollah sätter in mer av sina sofistikerade raketer och robotar vilka kan hota de inre delarna av Israel, säger överstelöjtnant Anders Ekholm.

Tawil var högt uppsatt befälhavare för Hizbollahs väpnade gren Radwan, och han anses ha haft nära kontakter med Iran. Attacken som dödade honom i södra Libanon kan innebära ytterligare eskalering av konflikten i Mellanöstern enligt Anders Ekholm på Försvarshögskolan i Stockholm.

– Gapet mellan de högljudda hot som uttrycks och vad som uppvisas i handling blir annars för stort och all trovärdighet försvinner.

Omöjligt att inte svara

Han nämner de dödliga attackerna mot den iranska brigadgeneralen Razi Mousavi i Syrien på juldagen och terrorstämplade Hamas högt uppsatte ledare Saleh al-Arouri i Beirut 2 januari.

– Dessa aspekter sammantaget gör det sannolikt mycket svårt, om inte omöjligt för Hizbollah att inte svara, fortsätter Ekholm.

Hizbollah har tillgång till sofistikerade raketer och robotar. Men för att få effekt i en vedergällning måste den islamistiska rörelsen ”målmätta det israeliska luftvärnet”; vid en sådan måste många robotar avfyras samtidigt för att några, åtminstone statistiskt ska kunna tränga igenom det israeliska luftförsvarets skydd, kallad järnkupolen.

Däremot tvivlar Ekholm på att Iran öppet skulle ge sig in i konflikten:

– Teheran vet att det kommer att kosta mycket – inte bara från israeliskt håll utan högst sannolikt från amerikansk sida.

Lång lista

USA har tidigare markerat med att placera hangarfartyg nära Iran, och uppgifter tyder på att hangarfartyget USS Dwight Eisenhower befinner sig i Röda havet på väg till regionen.

Men Ekholm poängterar också att attackerna är en del av ett större sammanhang ur israeliskt perspektiv, även om landet inte tagit på sig ansvaret på de aktuella dåden.

Israelisk underrättelsetjänst antas ha en lång lista på utpekade personer som man vill tillintetgöra i den ständigt pågående kampanjen. Den kallas ibland för mabam på hebreiska, ”kriget mellan krigen”, vilket bedrivs framför allt i Syrien med syfte att förhindra Hizbollahs tillväxt med Irans hjälp och resurser.

– Det kan vara så att Israel såg en möjlighet och tog den. Man väntar in när tillfälle ges. Det kan också vara så att Israel har haft koll på befälhavaren Tawil tidigare, men att man då låtit honom vara då Hizbollah har hållit tillbaka, säger Anders Ekholm.