Gå direkt till sidans innehåll
Elias Pettersson

Petterssons reaktion – på Nylanders superkontrakt

NEW YORK. Samtidigt som William Nylander gjort klart sitt monsterkontrakt i Toronto rivstartar Elias Pettersson året för Vancouver.

I natt passerade 25-åringen 50-poängsgränsen efter en uppvisning mot New York Rangers.

– Såklart skönt, säger Pettersson, som också kommenterar Nylanders deal.

Pettersson (i mitten) med kejdekamraterna Brock Boeser och JT Miller efter ”EP40”:s mål i tom kasse.
Foto: AP
Elias Pettersson gjorde två mål och passade till två till mot New York Rangers.
Foto: SIPA
William Nylander har gjort klart med ett åttaårskontrakt värt 92 miljoner dollar.
Foto: STELLA PICTURES

Under måndagen kom årets första stora NHL-nyhet:

Stekheta William Nylander har skrivit på för åtta år (den längsta kontraktstiden som är tillåten) till med Toronto Maple Leafs och kommer ersättas för detta med uppåt en miljard kronor. 

Under natten mot tisdag visade Elias Pettersson varför hans nästa kontrakt lär bli minst lika saftigt, när hans Vancouver Canucks bortaslog New York Rangers och Pettersson stod för fyra poäng (2+2). 

– Såklart skönt. Jag har inte haft lika mycket flyt med poängen senaste tiden, men jag spelar med Miller och Boeser nu, de gör det enkelt för mig, säger Pettersson – som trots den upplevda bristen på flyt ändå har nio poäng på årets första fyra matcher. 

Pettersson spelar nu ut det sista året på ett treårskontrakt, och även om hans situation är lite annorlunda (eftersom han inte är helt fri att gå vart han vill i sommar, utan är så kallad restricted free agent ett år till) är uppmärksamheten kring de svenska stjärnorna lika stor. 

Du kanske såg att William Nylanders kontrakt blev klart. Tankar kring det?

– Mmm. Kul för han. Mycket pengar, säger Pettersson och ler. 

Alla undrar ju över ditt kontrakt också. När du ser Nylanders, drar du några paralleller till din egen situation?

– Nej. Jag tror alla kommer få reda på det när jag sajnar, säger han. 

Svenska poängfesten

Det var inte bara Pettersson som höll den svenska fanan högt på Garden i natt. Det var blågul inblandning i det mesta i början av matchen.

Först trippade Vancouvers Nils Åman Rangers Erik Gustafsson, så Rangers fick ett powerplay.

Där tappade Vancouvermålvakten Thatcher Demko klubban en rörig sekvens, och medan han fumlade omkring utan den fick Mika Zibanejad – från sin vanliga PP-plats till vänster – över pucken till Vincent Trochek på andra kanten, som från snäv vinkel satte ledningsmålet, knappt fyra minuter in.  

Men Rangersspelarna hann knappt tillbaka till tekningscirkeln förrän Elias Pettersson passade fram JT Miller till hans 19:e mål för säsongen. 

Några minuter senare var det tredje Vancouversvenskens tur tur att kliva fram. Nils Höglander fick en passning från Nils Åman på vänsterkanten, och Igor Sjestiorkin hann inte med i sidled när Höglander sköt från utmärkt plats framför mål.  

Pettersson assisterade också Brock Boeser när Canucks satte 3–1 med 16 sekunder kvar.

Elias Pettersson om snyggmålet

I andra perioden stod ”Petey” för en läcker show med fyra minuter kvar när han drog K’Andre Miller och sen, från bakom förlängda mållinjen, och tråcklade in pucken.

– Jag ser att deras back lägger sig på mage så jag försöker lägga upp pucken, över hans klubba och skjuta. Det blir retur och så försöker jag gå runt. Ja, allt händer snabbt, men ja, det ser bra ut.

Nils Höglander ville inte vara sämre. En minut senare fintade han bort Rangersförsvaret och la elegant in pucken mellan benen på Sjestiorkin. 

– Riktigt bra! Kul för honom, han kämpar på väldigt bra och gör bra saker, säger Pettersson, som sen själv rundade av med ett mål i tom kasse och nu har gjort 19 mål och passat till 33.

Matchen slutade 6–3 till Canucks, som leder Pacific division. 

Annons | Hockeysverige

Följ NHL på djupet
Läs mer hos Hockeysverige
Allt om världens bästa liga
Till Hockeysverige