Gå direkt till sidans innehåll
Philadelphia Flyers

Cutter Gauthier bortbytt mot Jamie Drysdale

LOS ANGELES. Den amerikanske JVM-hjälten Cutter Gauthier, 19, hann knappt hem till USA innan hans NHL-klubb Philadelphia Flyers trejdade honom.

– Han ville inte bli en Flyer. Vi blev överraskade över hans inställning redan efter hockey-VM förra våren när han meddelade att han inte ville bo i Philadelphia i framtiden, kommenterade förre NHL-stjärnan och numera general managern i Philadelphia Flyers, Daniel Briere, under lagets möte med Pittsburgh Penguins i natt, svensk tid.

Jonatan Lekkerimäkis pik mot USA efter JVM-finalen.
Cutter Gauthier efter JVM-guldet.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Jamie Drysadel, tidigare i Anaheim ducks.
Foto: GARY A. VASQUEZ / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN
John Tortorella.
Foto: X

Gauthier utnämndes till turneringen bäste forward under nyss avslutade junior-VM i Göteborg efter att ha gjort 12 poäng, 2 mål och 10 assist, under turneringen.

Han valdes som den femte spelaren i NHL-draftens 1:a runda 2022 och har den här säsongen representerat Boston College.

Men i somras ville han inte ens ansluta till Flyers träningsläger för att visa upp sig, något Flyers under en tid inte valt att vara allt för högljudda om. 

Enligt insidern Elliotte Friedman ska Flyers också velat träffa Gauthier under i Göteborg (där Gauthier blev världsmästare med USA efter finalsegern mot Sverige) under jul och nyår. Men han hade försökt undvika att ha en dialog, vilket ledde fram till det slutgiltiga beslutet att byta bort hans rättigheter.

– Vi försökte skydda grabben. Vi hoppades att han skulle ändra sig. Han sade att han ”var född att vara en Flyer” vid draften. Men sedan säger han att han inte vill spela för oss. Vi hoppades att han kanske skulle ändra sig igen. Men vi försökte skydda honom om han skulle ändra sig. Det skulle inte vara ett problem om han skulle bära tröjan, sade Flyers assisterande GM Daniel Briere i natt.

Torotrellas hårda ord: ”Då vill vi inte ha dig”

Han fortsatte:

– Men när vi insåg att de inte pratat med oss på flera månader insåg vi att han inte skulle vilja komma hit alls. Han ville inte bli en Flyer. Vi blev överraskade över hans inställning redan efter hockey-VM förra våren när han meddelade att han inte ville bo i Philadelphia i framtiden

Tränaren John Tortorella var desto mer korthuggen i sina svar om det hela när han mötte media i natt. 

Först svarade han på frågan: ”Vad kände du när spelaren sade att han inte ville spela för Flyers?”

– Då vill vi inte ha dig, svarade Tortorella och fortsatte:

– Jag känner honom inte från ett hål i väggen. Jag är inte intresserad av att prata om honom, jag pratar hellre om Jamie som kommer hit.

Den tidigare NHL-målvakten Devan Dubnyk kommenterade det hela i NHL Network:

– Starkt av Philadelphia Flyers att man lyckats hålla Gauthiers beslut hemligt så länge för att inte hans värde skulle minska inför en trejd. Många måste ha vetat om att han hade beslutat sig för att vägra spela för Philadelphia Flyers.

Blir lagkamrat med svensken: ”Känner oss tvungna”

Så vart hamnar Cutter Gauthier, som är född i Skellefteå, nu?

Jo, han blir lagkamrat med en annan ung jättetalang, nämligen Leo Carlsson, i Anaheim Ducks.

Ducks ger Philadelphia den 21-årige backtalangen Jamie Drysdale plus en 2:a runda i NHL-draften 2025.

Drysdale gick som nummer sex i den 1:a rundan av draften 2020 och har hunnit spela 123 matcher i NHL

Han representerade Kanada i junior-VM 2020 och 2021.

Den här säsongen har han på grund av en skada bara spelat tio matcher i NHL och fått ihop 5 poäng, 1 mål och 4 assist.

– Det här är en trejd som vi kände oss tvingade att göra. Det är inte ofta en talang av Gauthiers kaliber blir tillgänglig. Vi ser Cutter som långsiktig toppspelare, som är känd för att producera poäng i viktiga lägen. Vi vill samtidigt tacka Jamie efter hans fyra år i klubben. Det är svårt att se honom lämna oss, då vi är införstådda med att han har en lysande karriär framför sig, kommenterar Ducks general manager Pat Verbeek.

Anaheim har flera unga och lovande backar i sin laguppställning, så när man nu fick chansen att förstärka anfallet slog man till.

– Det här är en spelaraffär där båda klubbarna ser ut som vinnare, säger Devan Dubnyk.

Annons | Hockeysverige

Följ NHL på djupet
Läs mer hos Hockeysverige
Allt om världens bästa liga
Till Hockeysverige