söndag19 maj

Kontakt

Annonsera

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Channel Factory: Fem trender inom digital annonsering 2024

Publicerad: 9 januari 2024, 07:30

Robert Björk på Channel Factory sammanfattar trenderna du behöver ha koll på 2024 när det kommer till digital annonsering.

Ämnen i artikeln:

HållbarhetReklam

Brand Safety — gör om, gör rätt! 
Brand safety har varit ett hett samtalsämne 2023. Mängder av rubriker om hur en viss tech-innovatör börjat äventyra tryggheten för varumärken på plattformen som tidigare var känd för sin blå fågelsymbol har cirkulerat, med experter som uttrycker oro för generell brist på upprätthållande av säkerhetsstandarder. Detta gäller också andra plattformar, och har tyvärr resulterat i att restriktiv brand safety har blivit normen. 

I svallvågorna av detta kommer vi i år att behöva göra om och göra rätt. Det betyder att vi måste bryta ned och bygga upp brand safety på ett sätt som är säkert för alla, med mångfald och inkludering som grundpelare för att säkerställa att samtliga communities inkluderas och att ämnen såsom sexuell läggning, etnicitet och hållbarhet inte ignoreras i försök att annonsera brand safe.

Gröna framsteg för hållbar reklampraxis
Inledningsvis är det värt att understryka att hållbarhet inte bör diskuteras i form av en trend; det bör vara en stående punkt på företagens prioriteringslistor. Med det sagt lär vi 2024 se allt fler varumärkens ord och handlingar vad gäller hållbarhet, expandera till att även genomsyra deras reklampraxis. Det innebär att man i större grad kommer att prioritera samarbeten med adtech-partners som levererar gröna annonsköp och kan ta fram inkluderingslistor med nyckeltermer om hållbarhet. På så sätt kan varumärken säkerställa att de stödjer kreatörer och publiker som faktiskt prioriterar hållbarhet, i stället för att — återigen — undvika dessa kontexter i rädsla för att hamna fel. 

För adtech-bolagen blir effektivisering av annonsköp och utveckling av leveransvägar avgörande under 2024. Genom att förbättra annonseffektiviteten, som möjliggörs genom maximal kontextuell annonsinriktning, stöd för olika kreatörer och användning av inkluderingslistor, kan adtech-bolag leverera ökad avkastning för varumärken med färre visningar. Detta resulterar i ett minskat koldioxidavtryck.

Attention blir ny reklamvaluta
Under 2023 präglades branschen av en gemensam strävan att förbättra mätmetoder. Trots detta har den ekonomiska situationen medfört viss försiktighet och nedskärningar, vilket har hindrat varumärken och byråer från att i många fall fullt ut satsa på och experimentera med mätvärden utanför det traditionella, såsom visningar och klick.

Men, för en bransch som satsar på betydande tillväxt 2024, råder det ingen tvekan om att varumärken och byråer kommer att prioritera attention som ett avgörande mått. Allt fler Adtech-bolag kommer att börja erbjuda garanterade resultat med attention som huvudmätning, eftersom attention understödd av kontextuell inriktning visar sig överträffa branschens prestandariktlinjer 97 procent respektive 95 procent av tiden för icke-skippbara respektive skippbara annonser.

Intelligentare videoannonsering med AI
AI-utvecklingen har under 2023 gjort videoannonsering allt mer intelligent; från inriktning och budgetoptimering till analys av kampanjresultat. AI är – och kommer framför allt att bli – ett otroligt användbart verktyg för branschen, men vi kommer också att se en ökad granskning av hur AI och maskininlärning kan och bör användas. Mer specifikt kommer AI:s inneboende fördomar när det kommer till olika sorters kreatörer och communities att behöva adresseras. Fler AI-verktyg kommer också att skapas med främjandet av olika kreatörer och målgrupper i åtanke för att hantera dessa inneboende fördomar och främja en kultur av inkludering inom hela reklambranschen.

Inkluderande teknik mot desinformation
Att bekämpa desinformation och felaktig information har blivit en central utmaning för reklambranschen; det går inte längre att ignorera eller lägga skuld på utgivaren. Under 2024 intensifieras denna och adtech-bolag kommer att ha en nyckelroll i att stoppa spridningen av felaktig information genom att förhindra att ”skyldiga” kuratorer och distributörer får tittarsiffror och intäkter. Genom att ta ett steg bort från otillräckliga blocklistor och i stället fokusera på inkludering kan varumärken och reklambranschen känna sig trygga med att desinformation inte får den ”talarplattform” den önskar och behöver för att trivas. Det amerikanska presidentvalet aktualiserar givetvis detta ytterligare, och påminner oss om branschens ansvar att kliva fram och ta ansvar.

Robert Björk
Nordisk Managing Director på Channel Factory

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev