Klimatets gudfader: Jordens temperatur 1,7 grader högre i maj

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-09

Jorden blir allt varmare, i år förstärks den globala uppvärmningen av El Niño och gör att 1,5-gradersmålet i Parisavtalet passeras redan i maj.

Han slog larm om faran med klimatförändringar redan på 1980-talet.

Nu säger han att jorden kommer att passera 1,5-graderströskeln – i maj i år.

Den internationellt erkända gränsen på 1,5 graders ökning av temperaturen, jämfört med förindustriell tid, för att förhindra att jorden kastas in i en ny kokhet era kommer att passeras i år.

Det varnar före detta Nasaanställde vetenskapsmannen James Hansen, kallad klimatets gudfader, för, skriver brittiska The Guardian.

Blir 1,7 grader varmare

Han säger att global uppvärmning orsakad av användning av fossila bränslen, förstärkt av en naturligt återkommande el Niño, kommer att göra att jordens temperatur i maj kommer att bli 1,7 grader varmare.

James Hansen har forskat på klimatförändringar i över 40 år och spelade en avgörande roll för att sätta global uppvärmning på dagordningen under 1980-talet.

Men att passera 1,5 grader i maj, temperaturen mäts under en tolvmånadersperiod, kommer inte att räknas som en permanent ökning. För det krävs, enligt forskarna, att temperaturen är högre under flera års tid. Och det väntas inte inträffa förrän någon gång på 2030-talet.

Passerar 2,0 grader på 30-talet

Hansen säger att den uppvärmningen medför att glaciärer smälter och gör att jorden absorberar ännu mer solljus.

– Vi är nu på väg att flytta in i 1,5-gradersvärlden. Det är en viktig milstolpe, eftersom det visar att historien FN drar, med sitt medgörliga klimatpanel, IPCC, är skitsnack. Vi kommer att passera 2,0 grader på 2030-talet om vi inte gör meningsfulla åtgärder som påverkar planetens energibalans , säger han till tidningen.