Gå direkt till sidans innehåll
Albin Ekdal

Därför valde Albin Ekdal Djurgården: ”Har legat på hela hösten”

Albin Ekdal, 34, ville hem till Sverige för att spela med Djurgårdens IF.

Nu är han där.

Efter första träningen i de nya klubbfärgerna berättar Ekdal om vinterns flyttresonemang, de korta förhandlingarna med Bosse Andersson samt om den middag han bjöd på efter sin sista landskamp.

– Det blev tyvärr en dyr kväll för mig, säger Ekdal.

Albin Ekdal.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Albin Ekdal.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Albin Ekdal.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Länge pratades det om att Albin Ekdal skulle vända hem till Sverige – och till Djurgårdens IF. Tidigare i vintras klaffade så tillslut alla pusselbitar.

Ekdal presenterades av klubben den 30 december. Ett tvåårskontrakt hade undertecknats.

Under tisdagen sparkade Djurgårdens IF i gång försäsongen med ett träningspass ute på Bosön. Ekdal fanns med. Efteråt berättade han att känslan var … väldigt ovan.

– Det känns fortfarande som att man är på semester och snart ska hem till Italien, säger han.

– Samtidigt känner jag mig väldigt motiverad för det som komma skall.

Ekdal kommer till Djurgårdens IF efter ett långt äventyr ute i Europa. Senast var det Italien och Spezia som gällde – och där ett kontrakt fram till sommaren. Det bröts dock för att möjliggöra en flytt till Djurgårdens IF.

Gällande vinterns flyttankar säger Ekdal:

– Det var det här eller stanna i Italien. Det här var mer eller mindre klart en bit in i december. Vi skulle bara fixa allt det praktiska med Spezia, bryta kontraktet och så där. Jag var väl ganska säker på att det skulle lösa sig på ett eller annat sätt.

Därför valde Albin Ekdal Djurgården

På frågan varför det blev Djurgårdens IF just nu svarar Ekdal:

– För att jag vill spela i Djurgården, det är det enkla svaret. Och det passar bra med en hemflytt till Stockholm. Allt klaffade egentligen. Det finns inga frågetecken kring den här flytten för min del.

– Jag har tittat på Djurgården hela livet och varit en stor supporter. Under de senaste åren, när det har varit aktuellt med en flytt, så har jag tänkt på det mer och mer och lockats av det mer och mer. Det är väldigt kul att det blev av.

Det tycker även lillebror Hjalmar Ekdal. Mittbacken som tidigare har tillhört Djurgårdens IF och som nu håller till i engelska Burnley FC.

– Han har legat på hela hösten: ”Fixa det här”. Han har hört av sig till Bosse (Andersson , sportchef) själv, säger Albin.

Frågande är dock om det egentligen behövdes? Ekdal berättar att förhandlingarna med Djurgårdens IF var extremt enkla.

– Jag har varit väldigt schyst mot Bosse. Han är nog väldigt glad för att han förhandlade med mig. Jag har varit tydlig med att ekonomin inte ska vara några problem. Jag tog det som de erbjöd.

Förhandlingarna: ”Väldigt korta”

Ekdal kan därmed inte räknas in bland allsvenskans dyraste hemvändare.

– Förmodligen en av de billigaste.

Det var inga förhandlingar överhuvudtaget?

– Väldigt korta. Hur många biljetter jag skulle få på läktarna, det var det som var det tuffa.

Vid sidan av Djurgårdens IF pratades det också om IF Brommapojkarna som en tänkbar destination för Albin Ekdal. Det var ju ändå där han fostrades en gång i tiden.

– Det har också varit lite på tapeten, men jag har inte snackat själv med dem så. Jag ville komma hem och spela i Djurgården, samtidigt som jag älskar BP också. Men Djurgården var det som blev mitt val.

Exakt vilken roll Ekdal kommer få i Djurgårdens IF vet han inte än.

– Vi har inte snackat om det alls. Någonstans på mittfältet.

Hur ser du på de förväntningar som finns på dig?

– Jag har alltid höga förväntningar på mig själv samtidigt som jag inte är jätteung längre och har haft lite småskador. Därefter får väl förväntningarna sättas. Men är jag skadefri och spelar vill jag vara en av de bättre på planen.

Vad gäller det svenska landslaget så avslutade Albin Ekdal sin resa där i höstas. Landskampen mot Estland blev hans sista. Nu avslöjar Ekdal att han bjöd laget och alla vänner på middag efteråt.

– Jag bjöd ett stort gäng. Laget och alla vänner. Det blev tyvärr en dyr kväll för mig.

Sexsiffrigt belopp?

– Ja, det var det nog. Men det var once in a lifetime, så …