Var tionde ung varken jobbar eller pluggar

TT

Publicerad 2023-11-23

Lena Nyberg, generalsekreterare på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

En ny rapport visar att över 100 000 unga sitter hemma på dagarna, utan varken jobb eller studier.

Totalt rör det sig om 140 000 personer mellan 16 och 29 år, som varken har jobbat eller pluggat under ett helt år, enligt en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Det innebär att nära var tionde ung varken jobbar eller pluggar.

”Alla unga behöver få möjlighet att skapa sig en försörjning och etablera sig på arbetsmarknaden. Det är en viktig del i att bli vuxen och få ett eget liv. Förutom det personliga lidande som ett långvarigt utanförskap innebär så är det förknippat med en stor samhällsekonomisk kostnad”, säger myndighetens generaldirektör Lena Nyberg i en kommentar.

Rapporten visar också på stora skillnader mellan olika kommuner. I kommunen med lägsta andelen var siffran 4,8 procent och i den med högsta andelen var siffran 16,7 procent.

Att kommunernas lagstadgade ansvar för personer som fyllt 20 år är begränsat och att vissa gör mer än vad som krävs enligt lagen är en förklaring till skillnaderna enligt MUCF. Endast 22 procent av kommunerna arbetar uppsökande mot unga över 20 år.

Tidigare forskning har enligt rapporten visat att det är vanligare att vara utanför studier och arbete bland unga som inte gått på gymnasiet, som har utländsk bakgrund, som har funktionsnedsättningar, som lider av psykisk ohälsa eller som blir föräldrar i ung ålder.