Annons

Annons

Annons

Sveriges försvar

ÖB: Vill att alla ska förstå allvaret

Redan inom några år kan Ryssland ha byggt upp sin militära förmåga och vara redo att anfalla andra länder.

– Det kan gå raskt innan vi är i en försämrad situation, säger ÖB Micael Bydén.

Överbefälhavare Micael Bydén.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

Både regeringen och försvarsmakten har skärpt tonläget och varnat för krig under Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Några nya konkreta hot har inte presenterats, utan bakgrunden är framför allt Rysslands ambitioner och agerande i Ukraina och att landet tydligt ställt om till krigsfot.

Överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén varnar för att situationen är oförutsägbar.

– Det är snabba skeenden och det kan gå raskt innan vi är i en försämrad situation.

Brigader försenas

Han framhåller att Ryssland satsar stora ekonomiska resurser på kriget, utökar produktionen i försvarsindustrin och mobiliserar mer personal.

– De trycker på här. Då är frågan – vad de gör i nästa steg? I vilken riktning går man?

Uppskattningarna om när Ryssland kan ha byggt upp sin militära förmåga för att kunna kriga på andra ställen varierar, från några få år till uppemot tio år.

Annons

Annons

Samtidigt går upprustningen av både det svenska militära och civila försvaret långsamt. ÖB betonar att utbyggnaden måste ske nu.

I sina militära råd har ÖB samtidigt skjutit två hela brigader på framtiden till 2035, vilket fått många att höja på ögonbrynen.

Det är över tio år dit – har vi råd att vänta så länge?

– Vi har fått en tydlig ekonomisk ram och krav från Nato. Då kan vi inte gå fram med fyra brigader i den fart som tidigare angetts, vi måste gå fram med färre och accelerera utvecklingen av dem.

ÖB påpekar att som Nato-medlem kommer försvaret av Sverige sannolikt inte att gå vid Sveriges gräns. Helst hade han velat göra både och – både ha snabbt tillgängliga Natoförband, och totalt fyra brigader till 2030. Men då krävs inte minst mer pengar.

– Det skulle till del lösa det. Om vi skulle kunna nå två procent av BNP för militärt försvar tidigare än vad vi nu får, då hade det varit ett svar.

Kritik om krigshets

ÖB har efter sitt tal i Sälen fått kritik för att överdriva krigshotet och bidra till krigshets. Själv menar han att han bara vill betona alla medborgares ansvar.

– Det blir ord som krig och förberedelse. Men det är för att få alla att förstå hur allvarligt läget är och att man faktiskt kan göra saker och inte blir orolig.

Bydén anser att Sverige just nu har ett gyllene tillfälle att göra mer.

Annons

– Inte vänta på ytterligare styrningar, inte vänta på ytterligare resurser, utan göra det grundläggande jobbet på alla nivåer.

– Jag behöver inga fler frågor. Jag behöver samarbetspartners som tar initiativ nu och hjälper oss fram.

Annons

Fakta

Fakta: Brigader

Brigad är arméns största krigsförband och består av cirka 5 000 soldater.

En brigad ska innehålla alla de vapensystem och truppslag som behövs för att slå tillbaka en fiende, till exempel stridsvagnar, artilleri, luftvärn och ingenjörsförband.

En mekaniserad brigad har stridsvagnar, en motoriserad brigad har inte stridsvagnar men andra typer av bepansrade fordon.

Sverige har i dag på pappret två brigader, som ska utgå från Skövde och Boden, i verkligheten är det dock en och en halv.

Målet är fyra brigader någon gång på 2030-talet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan