söndag19 maj

Kontakt

Annonsera

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitalt

Journalistkollektivet Bellingcat får Olof Palmepriset

Publicerad: 9 januari 2024, 14:26

Eliot Higgins, grundare av Bellingcat. Journalistkollektivet fick tidigare i år även ta emot hållbarhetspriset WIN WIN Gothenburg Sustainability Award på 1 miljon kronor.

Foto: ADAM IHSE / TT

Bellingcat, med dess grundare Eliot Higgins i spetsen, belönas med Olof Palmepriset.


Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Det grävande journalistkollektivet Bellingcat har de senaste åren bland annat avslöjat brott begångna av Putims regim, som mordförsöken på exagenten Sergej Skripal och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. En stor del av arbetet är fokuserat på krig och konflikter, bland annat i Ukraina och Gaza, men gruppen kartlägger också nynazister, har avslöjat ett journalistmord i Colombia och rätt ut falska uppgifter om Taylor Swift. Arbetet görs genom att analysera stora mängder data i form av bild, text och video som finns tillgängligt öppet på nätet. 

Bellingcat fick sitt internationella genombrott 2014 då man kunde avslöja att Ryssland låg bakom nedskjutningen av ett passargerarplan som störtade över Ukraina.

Organisationen har cirka 40 fasta medarbetare på huvudkontoret i Amsterdam, men har tusentals medhjälpare över hela världen.

– Priset är viktigt. Det ger oss en möjlighet att få ut vårt budskap, och fortsätta utbilda folk om hur man kan avslöja falsk information och dess ursprung. Pengarna går rakt in i Bellingcat och kommer att användas till nya undersökningar, säger Eliot Higgins till Dagens Nyheter.

Priset delas ut av Olof Palmes minnesfond och prissumman är på 100 000 dollar.

Olof Palmepriset delas ut årligen till ”en särskilt betydande insats i Olof Palmes anda”.

Motiveringen

I en tid där förmedlingen av nyheter och fakta hotar att eroderas av en allt stridare ström av desinformation från olika aktörer, inklusive nationalstater, står Bellingcat för en lika nödvändig som välkommen granskning av dessa flöden utifrån vad som finns tillgängligt i öppna källor. Bellingcat bedriver dessutom ett veritabelt detektivarbete i syfte att dokumentera vem som utfört olika brott vare sig det handlar om mord, mordförsök, olaglig handel eller terrorhandlingar.

Deras outtröttliga arbete lägger en solid grund för såväl nationalstater som internationella organisationer att, i linje med det politiska arvet från Olof Palme, verka utifrån såväl internationell som nationell rätt. Det omfattande dokumentationsarbete som mobiliseras
av Bellingcat ger därutöver underlag för att skriva historien kring en serie brott mot mänskligheten.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev