Sprängningen i Ekholmen förra hösten var med stor sannolikhet riktad mot anhöriga till den nu skjutne gängledaren. Foto: SVT/polisens förundersökning

Gängledare sköts till döds i Irak – kopplas till sprängning i Ekholmen

Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Nyheter har en tidigare ledargestalt i det kriminella nätverket Foxtrot skjutits ihjäl i Irak. Den skjutne mannen har kopplingar till Östergötland och en sprängning i Linköping förra året tros ha varit riktad mot anhöriga till honom.

Den tidigare gängledaren blev 34 år gammal och ska ha skjutits till döds i sin bil i Bagdad. Strax efter skjutningen började videor och bilder på den döde gängledaren att spridas i sociala medier.

Koppling till Ekholmen

34-åringen var tidigare nära Foxtrotledaren Rawa Majid – men ska sedan ha valt att ta avstånd från honom. Sprängdådet i Ekholmen i Linköping i september förra året kan kopplas till den nu skjutne mannen.

Troligen var sprängningen – som förstörde en stor del av fasaden – riktad mot närstående till 34-åringen och var en del av den interna konflikten som blossat upp inom Foxtrot.

Drabbat Östergötland

Gängkonflikten har drabbat Östergötland på flera sätt förra året. Men det är oklart hur händelsen i Bagdad kommer att påverka situationen i länet.

Enligt Irakisk media har en svensk medborgare gripits misstänkt för skjutningen i Bagdad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprängningen inträffade under hösten förra året. Foto: Tobias Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.