16-åringen och 25-åringen greps i en skogsdunge där det senare hittades ett vapen. Foto: ur polisens förundersökningsprotokoll

Foxtrotkonflikten: Duon skulle mörda med k-pist i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Männen åtog sig att mörda tre personer i Linköping mot betalning. Men polisen slog till innan planen sattes i verket – nu åtalas två unga män vid Linköpings tingsrätt för stämpling till mord.

Totalt är det tre personer som åtalas i ärende. Det handlar om en 16-årig kille från Stockholmsområdet, en 25-årig man från Malmö och en 20-årig kvinna från Stockholmsområdet.

16-åringen och 25-åringen åtalas för försök till grovt vapenbrott och stämpling till mord vid Linköpings tingsrätt. Enligt åtalet skulle männen leta efter en kulsprutepistol i en väska i ett buskage som sedan skulle användas för att mörda i alla fall tre personer – mot betalning.

Del av Foxtrotkonflikten

Enligt åtalet var måltavlorna närstående till den gängledare inom Foxtrot som sköts till döds i Bagdad i måndags – samma personer som var måltavla för sprängningen i Ekholmen i september förra året.

En tömning av 25-åringens mobiltelefon visar att han fått instruktioner via den krypterade appen Signal. Där har han bland annat fått i uppdrag att utföra en ”massaker”.

Adressen bevakad

Enligt åtalet hade polisen bevakning vid den aktuella adressen med anledning av det tidigare sprängattentatet i Ekholmen. De två männen greps i en skogsdunge där det sedan hittades ett vapen.

Den 20-åriga kvinnan åtalas för medhjälp till försök till grovt vapenbrott och medhjälp till stämpling till mord. Enligt åtalet ska det finnas chattar som styrker att hon under hösten 2023 utfört flera körningar åt medlemmar inom Foxtrot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen greps i en skogsdunge i Linköping. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.