Gå direkt till sidans innehåll

Glenn Solberg: ”Jag tror alla blir formade av sin uppväxt”

Idrotten blev Glenn Solbergs räddning från den tuffa uppväxten.

Nu firar den 51-årige norrmannen triumfer som förbundskapten för Sverige.

– Jag tror att alla människor blir formade av sin uppväxt, säger han.

Expressen slog sig ner med Solberg för att prata om ledarskap, vinnarkultur och hans svenske tränarförebild.

Det är en avslappnad och munter Glenn Solberg som tar plats i soffan i lobbyn på handbollslandslagets hotell i Ängelholm.

Uppladdningen inför EM i Tyskland är i full gång och förbundskaptenen har naturligtvis förberett sig länge för vinterns stora höjdpunkt.

– Det är nu det gäller. Det är alltid kul att få träffa alla igen och vi har en spännande månad framför oss, säger han.

Hur är känslan nu med några dagar kvar till EM-premiären?

– Den är god och det har den egentligen varit hela tiden. Vi har friska spelare, har tränat bra och spelarna har för första gången varit lediga över jul och nyår, även de som spelar i Tyskland som alltid brukar spela matcher då annars.

För egen del – hur har du laddat upp?

– Den sista tiden är det alltid spänt för min del med förberedelser och efter laguttagningen så har mitt mål varit att förbereda oss så bra som möjligt på motstånden som väntar. Mycket handlar om det sportsliga, att sätta ihop träningar och program.

”Det är nu det gäller”, konstaterar Glenn Solberg.
Foto: Johan Nilsson/TT

”Tydlighet skapar trygghet”

Det känns som att det är mycket handboll i ditt huvud generellt.

– Ja, men det är inte bara handboll. Jag gillar helheten med det här jobbet, att få gruppen att ha det bra och fungera tillsammans och då är det väldigt många andra saker som spelar in. De här killarna kan ju spela handboll så jag vill få det att bli så enkelt som möjligt för dem och få ut det bästa av laget. Vi vill få dem att vilja komma hit, vara här, trivas ihop, jobba hårt och få utveckling tillsammans. Det tycker jag är kul att jobba med.

Hur gör du det om du ska vara konkret?

– Det är så många små saker, men att bygga goda, trygga relationer är för mig väldigt viktigt. Det är därför jag använder mycket av min tid till att resa runt och träffa spelarna ute i klubbarna mellan våra samlingar.

– Jag vill försöka skapa goda relationer så att de känner mig och jag känner dem. Då blir de trygga med det jag står för och de värderingar vi har. Jag tror att tydlighet skapar trygghet och får du spelarna att känna sig trygga så vågar de vara sig själva, göra det de kan – och de här killarna kan väldigt mycket.

Glenn Solberg i norska landslaget 2008. Här i duell med Magnus Jernemyr.
Foto: Christof Stache/AP
Glenn Solberg och Martin Boquist i handbolls-EM 2008.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

”Jag sniffade lim och stal en bil”

Tydlighet och tillit är något Glenn Solberg pratar sig varm om och lägger stor vikt vid i sitt ledarskap. Norrmannen hade själv en framgångsrik spelarkarriär, men det var inte alls givet att han skulle få ett liv i idrottens tjänst. I den norska versionen av ”Mästarnas mästare” berättade han öppet om sin uppväxt utanför Drammen i Norge.

– Jag växte upp med två bröder och mamma i ett område i Lier som var extremt tufft. När jag var 11-12 år hade jag sniffat lim, sniffat bensin och stulit en bil. Jag hade en äldre bror som dog i en bilolycka när jag var 13 år gammal, sa Solberg i programmet.

Han beskrev en destruktiv vardag där han umgicks mycket med äldre ungdomar.

En brytpunkt kom när hans familj flyttade till ett annat område och Glenn Solberg bytte skola och hamnade i en klass där de flesta idrottade. Han började spela fotboll och handboll, men slutade inte umgås med sina gamla kompisar utan hängde med dem vid gatuköket. Solberg lyfte i programmet fram en tränare, Anders Eggum, som inte ville se Glenn driva omkring på stan och därför plockade upp honom och körde honom till träningar gång på gång.

– Han var en tränare som brydde sig och tog hand om mig. Det räddade antagligen mitt liv, berättade Solberg, som sedan kom att satsa fullt ut på idrotten, i ”Mästarnas mästare”.

”För mig är ledarskap viktigt”, säger Glenn Solberg.
Foto: Johan Nilsson/TT

”Alla människor har sin historia”

Utan att vilja gå in närmare på de tuffa ungdomsåren säger Solberg i dag:

– För mig är ledarskap viktigt. Att se människor, bry mig om människor och försöka få ut det bästa av dem.

Hur har din uppväxt präglat dig?

– Jag tror att alla människor har sin historia och att alla människor blir formade av sin uppväxt. För mig som för alla andra blev jag formad av den.

Som handbollsspelare fick Glenn Solberg sitt genombrott i Drammen på 90-talet när det norska laget tränades av skåningen Kent-Harry Andersson. Som första lag från Norge vann de Europacupen. När den svenske tränaren flyttade till Nordhorn följde Solberg med dit och senare även till Flensburg.

– Jag hade honom som tränare i väldigt många år, tio-elva säsonger, och han gav mig absolut den där tilliten och det ansvar som tillit medför. Han trodde på mig och gav mig ansvaret som gjorde att jag växte och vågade vara mig själv. Det motiverade mig, inte minst till att jobba hårt och träna mycket för att bli bättre, säger han.

Är han din största förebild som ledare?

– Ja, det skulle jag säga. Jag har haft flera typer av ledare som har inspirerat mig, men det är klart att Kent-Harry som jag hade i så många år och som lärde mig så mycket har varit mest betydelsefull.

Kent-Harry Andersson under sin tid som tränare för Nordhorn.
Foto: LENNART REHNMAN
Kent-Harry Andersson.
Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Imponerande facit med Sverige

Glenn Solberg tillträdde som svensk förbundskapten under 2020 och förlängde nyligen sitt kontrakt till sommaren 2026. 

På hans 59 landskamper är segerprocenten imponerande 76,3.

– Först och främst har jag ett fantastiskt gäng spelare i det här landslaget. De spelar tuffa matcher ute i Europa hela tiden till vardags och det är ett fantastiskt lag att träna. Vi har haft ett stort fokus på att vara värderingsstyrda för det är det mitt ledarskap bygger på. Vi har skapat en tydlighet i gruppen över vilka vi är, vad vi önskar stå för på och utanför banan. Vi är väldigt tydliga med hur vi vill spela handboll och hur vi vill vara som människor, säger Solberg och utvecklar:

– Den tydligheten tror jag har skapat en stor trygghet hos gruppen och den tydligheten har skapat ett lag som önskar göra varandra bättre. Vinnarkultur... jag tror det handlar om att ha utvecklingsfokus. Det är det som skapar en vinnarkultur. Vi vet att vi är väldigt bra när vi är som bäst och vi vet att vi har gjort bra mästerskap. Nu önskar vi vinna nya medaljer.

Vad betyder det att ha ledargestalter i spelargruppen?

– Det är otroligt viktigt. Det har också varit en del av allting, att bygga ledare i laget. Vi har ledare som är kaptener, vi har ledare i vårt anfallsspel och i vårt försvarsspel och vi har ledare som inte syns som tar ansvar för att gruppen ska ha det bra. Det är otroligt viktigt att bygga människor som kan leda sig själva.

ANDREAS PALICKA OM GLENN SOLBERGS LEDARSKAP

”Först och främst är han den bästa ledaren jag har haft på att sätta en grupp. Han är fantastisk både på det och som handbollscoach. Jag har enorm respekt för Glenn och vi har gjort en väldigt omvälvande resa sedan han tog över. Någonstans passar det väldigt bra för den truppen som vi har.”


”Vi har byggt en stark värdegrund med många starka ledord som vi står bakom. Som individ måste man helt enkelt känna efter om man kan passa in i det, men det är inte svårt att göra det. Det är solklara grejer men med starka ord som man alltid kan hänvisa till.”


”Glenn ger mig enormt mycket ansvar och det är jag tacksam för. Jag är väldigt ärad över att ha fått den rollen och att han har låtit mig växa i den. Jag känner mig hemma i hans ledarskap och vi delar saker med varandra hela tiden. Det är en öppen kommunikation och lojalitet – det är något som föder framgång.”


Sveriges lagkapten Andreas Palicka om Glenn Solberg.

GLENN SOLBERGS FACIT SOM FÖRBUNDSKAPTEN

Matcher: 59

Segrar: 45 (76,3%)

Oavgjorda: 4 (6,8%)

Förluster: 10 (16,9%)

Gjorda mål: 1 843 (31,24 i snitt/match)

Insläppta mål: 1 552 (26,31 i snitt/match)

MÄSTERSKAPEN UNDER GLENN SOLBERG

Glenn Solberg förlängde i höstas som svensk förbundskapten till sommaren 2026.


VM i Egypten 2021: Silver

■ Segrar mot Nordmakedonien, Chile och Egypten i gruppspelet.

■ Seger mot Ryska Handbollförbundets lag och oavgjort mot Belarus och Slovakien i huvudrundan.

■ Segrar mot Qatar i kvartsfinalen och Frankrike i semifinalen, förlust mot Danmark i finalen.


OS i Japan 2021: 5:a

■ Segrar mot Bahrain, Japan, Portugal och Danmark och förlust mot Egypten i gruppspelet.

■ Förlust mot Spanien i kvartsfinalen.


EM i Slovakien och Ungern 2022: Guld

■ Seger mot Bosnien & Hercegovina, förlust mot Spanien och oavgjort mot Tjeckien i gruppspelet.

■ Segrar mot Ryssland, Polen, Tyskland och Norge i huvudrundan.

■ Segrar mot Frankrike i semifinalen och Spanien i finalen.


VM i Sverige och Polen 2023: 4:a

■ Segrar mot Brasilien, Kap Verde och Uruguay i gruppspelet.

■ Segrar mot Ungern, Island och Portugal i huvudrundan.

■ Seger mot Egypten i kvartsfinalen, förluster mot Frankrike i semifinalen och Spanien i bronsmatchen.