Hjärnstress efter hörselförlust kan öka risken för demens

I en studie med data från 573 088 personer har man hittat ett samband mellan hörselförlust och demens.

Det finns ett samband mellan hörselförlust och risken att utveckla demens.

Det visar en ny studie från Syddanska universitetet, SDU, i vilken forskare har kommit fram till att hörselförlust ökar risken att bli dement.

Det skriver SDU på universitetets webbplats.

Studien visar att risken att utveckla demens ökar med upp till 13 procent när personer med hörselförlust jämfördes med personer utan hörselförlust.

Den höga risken iakttogs i synnerhet hos personer som lider av sin hörselförlust.

De löper upp till 20 procents högre risk att utvecka demens jämfört med personer utan hörselförlust.

"Hörselförlust kan utgöra en stressfaktor för hjärnan. Stressen kan bidra till att öka risken för demenssjukdomar", förklarar Jesper Hvass Schmidt, som är överläkare vid Odense universitetssjukhus och en av forskarna bakom studien.

"Vi vet inte om hörselförlusten i sig själv kan vara orsaken, men vi kan se ett samband mellan hörselförlust och en ökad risk för demenssjukdom."

SDU har undersökt data från 573 088 personer mellan 2003 och 2017. Samtliga medverkande var personer över 50 års ålder från södra Danmark. Ingen av dem var dement innan studien inleddes.

Det förekommer också skillnader beroende på om personerna använder hörapparat eller inte.

"Vi kunde de att risken att utveckla demens var 20 procent högre hos personer som inte använde hörapparat, jämfört med person med normal hörsel", förklarar adjunkt Manuella Lech Cantuaria vid Kliniska institutionen vid Syddanska universitet på skolans webbplats.

Därför är det en god idé att börja använda hörapparat – helst så snart som möjligt.

"Om man påbörjar hörapparatbehandling tillräckligt tidigt, medan hjärnan fortfarande är tillräckligt pigg för att lära sig använda hörapparaten, så tror vi att hörapparaten kan hjälpa till att reducera den här risken", förklarar Jesper Hvass Schmidt.