Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets kapplöpning med obemannade månlandningar har börjat. Foto: Gregg Newton

USA:s första månlandning på 50 år har misslyckats

Uppdaterad
Publicerad

Månlandaren Peregrine, som sköts upp från Florida på måndagen, kommer inte att kunna landa på månen, uppger företaget Astrobotic som ligger bakom uppskjutningen. Nu flyttar USA även fram en planerad månlandning med astronauter.

En månlandning kommer att vara omöjlig på grund av den bränsleläcka som uppstod i raketen igår, säger företaget till Reuters.

Det finns dock lite bränsle kvar i själva månlandaren Peregrine men det räcker inte för en månlandning. Däremot kan den ”operera som ett rymdskepp”.

Vi fortsätter att försöka hitta sätt att förlänga Peregrines operativa liv”, uppger Astrobotic till BBC.

Problemen började på måndagseftermiddagen när det rapporterades om att projektet drabbats av en ”avvikelse”, som innebar att farkosten inte kunde rikta sina solpaneler mot solen för att få energi till sin resa.

Peregrine transporterar mänskliga kvarlevor på uppdrag av två kommersiella rymdbegravningsföretag. Vad som nu händer med de mänskliga kvarlevor som finns i månlandaren är oklart.

Som en följd av misslyckandet flyttar Nasa nu även fram andra planerade månfärder, uppger AP. Nasa hade planerat att skicka fyra astronauter runt månen i år. Den färden flyttas fram, liksom den bemannade expeditionen till månen, som flyttas från 2025 till 2026.

Skälet är tekniska problem och utmaningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.