Gå direkt till sidans innehåll
AIK Fotboll

Anton Salétros om läget i AIK: ”Andra klubbar har utvecklats, AIK har stått kvar”

Det är ett halvår sedan han kom hem, bara några dagar kvar innan han går in i nästa säsong med AIK. 

Anton Salétros missade premiärträningen, men ser fram emot att göra ett helt annat 2024 än 2023 med klubben i sitt hjärta.

Samtidigt vet han inte hur länge han blir kvar.

– Man kan inte sitta och säga att man ska stanna för alltid, säger han.

Anton Salétros är på januariturné på Cypern med landslaget.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Anton Salétros firar mål i allsvenskan 2023.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

I dag inledde AIK säsongen med den traditionsenliga premiärträningen på Skytteholm. Ett tillfälle för supportrarna att starta upp säsongen tillsammans med sina representationslag, innan avfärd mot diverse träningsläger. 

En som inte var med är supporterfavoriten Anton Salétros, som vände hem i somras efter en längre sejour utomlands och gav omedelbar effekt på lagets spel.

– Den (premiärträningen) är alltid rolig att vara med på, men vi sätter i gång tidigt och vill vara väl förberedda närsäsongen drar i gång. Det är det viktigaste, säger mittfältaren som i stället kommer att ansluta till träningslägret i Portugal, dit AIK åker i morgon. 

Anledningen till att Salétros inte sprang ut på Karlberg i kväll är att han är på januariturné med landslaget. Han beskriver hemkomsten till AIK givet läget klubben var i som utmanande, men säger att det aldrig fanns några frågetecken kring att skriva på trots krisen. 

– Ibland triggas man av utmaningar och det var en utmaning som jag var redo att ta hand om. 

– AIK är alltid AIK för mig, oavsett om de är i botten eller toppen. Det är den största klubben i Sverige och definieras inte av en dålig säsong, det gör inte vi spelare heller. Det är bara en period, precis som i övriga livet. En liten period av livet definierar inte alla år man har. 

”Andra klubbar har utvecklats där AIK stått still”

Hur var fjolåret för dig, som AIK:are sedan barnsben och som känner så mycket för föreningen?

– Jag tror att det är viktigt att hålla isär känslorna för klubben och sitt supporterskap för att kunna göra sitt jobb. Det går inte att blanda in sina känslor och intrycken utifrån, man måste ha ett helt annat fokus. Med åren har jag hittat en mognad i det, så det var bara att göra allt jag kunde för att påverka på ett positivt sätt. Det föll väl ut i slutänden. 

– Målet var att klara kontraktet och det gjorde vi. 

Var det något som förvånade dig när du kom hem? 

– Jag hade haft kontakt med spelarna så jag hade koll på hur det skulle vara i AIK. Det var mest att man såg att andra klubbar har utvecklats, att planer och träningsanläggningar har blivit bättre medan AIK har stått kvar sedan jag lämnade. Men nu är det ny träningsanläggning på gång, så det är väl de bitarna man såg att det finns utvecklingspotential i.

Han beskriver den kommande säsongen som det riktiga testet. Det är nu de ska visa att de kan göra annat än att bara klara kontraktet.

Hur stor tillförsikt ska man ha till att 2024 blir en annan typ av år än 2023?

– Det är svårt att säga. Men det är ingen som vill upprepa 2023. Målet i år är att vinna cupen direkt och gå vidare därifrån. Vi får se hur det går. Jag tror att en bra start är en av nycklarna.

Har inte nått sin slutdestination

Du säger att andra klubbar har utvecklats där AIK har stått still. Vad krävs av er för att komma tillbaka med kraft?

– Först och främst behöver vi få ihop truppen bra. Det är vi på god väg att få. Och vi måste få en kontinuitet på alla poster, inte bara spelare utan även tränare och andra poster.

Anton Salétros vände hem 27 år gammal, i år blir han 28. Vad är planen när man gör den typen av hemkomst, som inte är i slutet av karriären?

– Planen var att kunna få en viktig roll i ett bra lag och fortsätta utvecklas, för jag känner inte att jag är på min slutdestination än. Jag ville komma hem och påverka, och jag vill bygga någonting. Men sen är det så med fotboll att man inte kan sitta och säga att man ska stanna för alltid för om en vecka ändrar det sig. Men jag vill vara med och bygga någonting. 

Finns tanken om att gå utomlands igen?

– Den drömmen försvinner väl aldrig, men då ska det vara något som passar riktigt bra.