Expert om krigsretorik: Handlar om pengar

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-01-09

Soldat på försvarsövning. Arkivbild.

Budskapet från ÖB och regeringen är tydligt: Alla måste förbereda sig mentalt för att det kan bli krig.

– Det handlar om att tala om för svenska folket varför man lägger så mycket pengar på detta, säger Magnus Christiansson, krigsvetare på Försvarshögskolan.

ÖB Micael Bydén och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) har väckt en hel del uppmärksamhet med sina uppmaningar till svenskarna att mentalt förbereda sig på att det kan bli krig i Sverige.

– Det här är ett sätt att politiskt kommunicera till väljarna, säger Magnus Christiansson.

– Det är ett sätt att bädda för att här sker politiska och ekonomiska prioriteringar och att förklara varför de görs.

Han noterar att tongångarna på Folk och försvars rikskonferens i Sälen varit desamma från oppositionen.

Försvarsmakten har fått stora tillskott de senaste åren. I år växer försvarsbudgeten med 27 miljarder kronor jämfört med förra året. Och de stora satsningarna på försvaret kommer att fortsätta framöver.

”Har jättebråttom”

Säkerhetsläget har varit allvarligt en längre tid, och Ryssland rustar upp och ställer om för en lång konflikt mot väst. Men frågan är om risken har ökat för ett krig i närtid i Sverige.

– Det finns risker att det går illa för Ukraina och det innebär att riskerna för Sverige och vårt närområde ökar, säger Christiansson.

– Om man ska möta ett hot som kanske finns om tre, fem eller sju år, då måste man sätta i gång nu. Det är därför alla har jättebråttom. Det tar lång tid att utbilda en plutonchef eller kompanichef och att utveckla försvarsmateriel så att det finns på plats och kan användas.

Bakom budskapen finns en oro för att förberedelserna för att Sverige ska klara kris och krig går för långsamt på flera håll, bland annat inom myndigheterna.

– Det finns ett slags milt tillbakahållen panik i det här. Det som skulle ha gjorts för kanske tio år sedan görs nu, allting på en gång, säger Christiansson.

Mentalt förberedd

Men det behövs inte enbart en faktisk uppbyggnad av det militära och civila försvaret. Svensken behöver också förbereda sig mentalt för att det kan bli krig. Det kan handla om att inse att värnplikt inte är frivillig, att söner och döttrar behöver utbildas till soldater och att fundera över hur man ska kunna utföra sitt arbete i krig eller var närmaste skyddsrum ligger.

– Vi har levt i relativ fred under 200 år och för att få i gång det som har avvecklats och den totalförsvarsberedskap som behövs, så behöver det komma en politisk signal, säger Christiansson.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln