Finans Nyhet

Conni Jonsson upptaxeras med 124 Mkr

Taggar i artikeln

Conni Jonsson EQT
Conni Jonsson. Foto: TTConni Jonsson. Foto: TT
Conni Jonsson, styrelseordförande för EQT. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

18 EQT-profiler upptaxeras med drygt 600 miljoner kronor för beskattningsåret 2021. Huvudfrågan gäller huruvida carried interest är en kapital- eller tjänsteinkomst.

 

 

Realtid.se

De 18 upptaxeringarna framgår av lika många beslut som Skatteverket tog i mellandagarna, något som först uppmärksammades av nyhetsbyrån Siren.

Bland Skatteverkets argument för att carried interest ska beskattas som tjänsteinkomster är att anställningen varit en grundkrav för att få ersättningen, och för att storleken på ersättningen, till skillnad från kapitalavkastning, inte har något att göra med storleken på den investering som de enskilda riskkapitalisterna har gjort.

Högst upptaxering får bolagets styrelseordförande, Conni Jonsson, hantera. Hans inkomst för beskattningsåret 2021 höjs med 122,7 Mkr avseende ”oredovisad lön – carried interest EQT VII” och 1,1 Mkr för samma sak men för EQT VIII.

Annons

De 18 berörda EQT-topparna har alla använt sig av Öhrlings PWC som ombud, bortsett från Conni Jonsson som istället har anlitat Ernst & Young.

Conni Jonssons ombud vid Ernst & Young, Per Holstad, säger till DI att beslutet kommer att överklagas och räknar med övriga upptaxeringsbeslut också kommer att överklagas.

Annons