Prostock-studio/Shutterstock

Forskare: Därför är det bra att sjunga för sin bebis

Studien rymmer en särskilt intressant inblick i hur barnens grundläggande språkinlärning går till.

Livet med en nyfödd är fullt av utmaningar, men det ingår också en hel del skoj.

Allt från att sjunga vaggvisor till att lära sig hur man kommunicerar med sin nyfödda bebis.

Bebisar förstår inte mycket av vad föräldrarna säger till dem, men forskare har kommit fram till att du har all anledning att släppa loss din inre Elvis Presley eller Beyoncé.

Det visar hjärnstudier av 50 bebisar i olika åldrar, som forskare vid Cambridges universitet spelade upp sånger och barnramsor för.

Nyfödda lär sig först språkets rytm

Forskarna undersökte vad som utgör grunden för de nyföddas språkinlärning baserat på deras tolkning av de uppspelade klippen.

Hjärnavbildningar av de 50 bebisarna visade att de till en början lärde sig ordens rytm snarare än själva orden.

Rytmiskt tal, som de klassiska barnramsorna exempelvis utgörs av, hjälper bebisarnas språkinlärning genom att betona avgränsningarna mellan de enskilda orden.

"De kan exempelvis lära sig att rytmmönstret i engelska ord ofta är starkt-svagt, som i 'dad-dy' eller 'mom-my', där betoningen ligger på den första stavelsen. De kan använda detta rytmmönster till att gissa var ett ord slutar och nästa börjar, när de lyssnar på naturligt tal", förklarar Goswami i ett pressmeddelande.

Bebisars språkinlärning tycks därför gynnas mer av barnramsor och -sånger än vanligt tal under de första sju till tolv månaderna av sina liv, enligt forskarna.

"Föräldrar bör både tala och sjunga för sina bebisar så mycket som möjligt, eller använda sig av spädbarnsanpassat tal som exempelvis barnramsor, eftersom det har stor inverkan på deras språkliga utveckling", förklarar Usha Goswami, som är professor i kognitiv utvecklingsneurovetenskap vid Cambridges universitet och huvudförfattare till studien.