Dagens PS

Analys: Efter hackiga 2023 – Europa lyfter igen

Europa
Europas ekonomi väntas få ny fart under andra halvåret 2024. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 jan. 2024Publicerad: 10 jan. 2024

Under andra halvan av 2024 , då tar ekonomin fart i Europa igen, spår Deutsche Banks chefsekonom Mark Wall, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har berättat att Peter Oppenheimer, chef för makroforskning i Europa för Goldman Sachs, tror att världsekonomin är på väg in i en supercykel.

Läs mer: Prognos: Supercykel väntar världsekonomin Dagens PS

Nu kommer ytterligare förhoppningar om ekonomin med mer fokus på Europa, där tillväxten väntas öka under andra halvåret 2024.

“Färdriktningen är positiv”, säger Deutsche Banks chefsekonom Mark Wall, uppger CNBC.

Tror på tidigt och snabbt förlopp av räntesänkningar i Europa

Under inledningen av 2024 präglas den europeiska ekonomin av recession och bred stagnation, men sedan tar det fart igen, är prognosen.

“Vi förväntar oss att inflationen kommer att sjunka till målet snabbt när utbudschockerna försvinner, och att ECB kommer att börja sänka räntorna snabbt”, förklarar Mark Wall.

På lång och medellång horisont är utsikterna mer grumliga på grund av osäkerhetsfaktorerna med Ukrainakriget, andra geopolitiska spänningar, klimatförändringar och hur den gröna omställningen utvecklas, enligt den tyska bankjätten.

ANNONS

Barclays ser mer uppsida för europeiska börsen

Barclays, den brittiska bankbjässen, konstaterar att det rally för risktillgångar som kännetecknade Europa under fjärde kvartalet 2023 tog aktiemarknaderna från “översålda till överköpta”, samtidigt gick sentimentet från “deprimerat i oktober till euforiskt vid årets slut”, heter det.

Barclays bedömer att uppsidan fortsätter för marknaderna i år, det säger Barclays chef för europeisk aktiestrategi, Emmanuel Cau och hans team, i en anteckning som återges av CNBC.

Proffsen tror också att “marknaderna dra nytta av en viss sund konsolidering”.

Det paneuropeiska aktieindexet Stoxx 600 avslutade 2023 med en uppgång på 12,6 procent, trots de många motgångsfaktorerna i ekonomin i eurozonen.

I år är experterna, om än försiktigt, mer optimistiska och tror att den höga inflationen med påföljande stigande räntor sjunker tillbaka och blir ett minne blott.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS