Onoterade lån – en tillgångsklass för alla väder?

Taggar i artikeln

Gästkrönika
Damien Guichard, CIO European Private Credit, Allianz Global Investors.Damien Guichard, CIO European Private Credit, Allianz Global Investors.
Damien Guichard, CIO European Private Credit, Allianz Global Investors.
Publicerad
Uppdaterad

De onoterade marknaderna har upplevt en betydande tillväxt under det senaste decenniet när räntorna var låga eller till och med negativa. Nu står vi inför en ny verklighet med farhågor om vilka effekter högre räntekostnader ska få på företagen, i synnerhet som en majoritet av utestående skulder finns på den onoterade marknaden. Det skriver Damien Guichard, CIO European Private Credit, Allianz Global Investors i en gästkrönika.

 

Realtid.se

Tecken på stress börjar faktiskt framträda på marknaden, vilket påverkar även tidigare framgångsrika företag och sektorer såsom hälsovård och teknik som ansågs vara motståndskraftiga. Det betyder dock inte att det inte är rätt tid att investera i onoterade lån. Marknaden förväntas växa. Enligt Preqin förväntas de förvaltade tillgångarna (AUM) avseende den globala marknaden för onoterade lån att fördubblas från 2022 års total om 1,5 biljoner dollar till ett nytt rekord på 2,8 biljoner dollar 2028, vilket motsvarar en årlig tillväxttakt på 11%[1].

Navigera på den europeiska marknaden för onoterade lån

På medellång sikt tror vi på den relativa attraktiviteten för Onoterade Lån som tillgångsklass. Om man tittar tillbaka på Q3 2022, när ”European Leveraged Loan Index” låg under 90, skulle det ha varit svårt att argumentera för en betydande premie i onoterade lån jämfört med publika lån. Men på lång sikt tror vi att det kommer att finnas en strukturell fördel till förmån för de onoterade lånen. Vi pratar ibland om en illikviditetspremie för affärer inom onoterat. Men faktiskt, ur ett låntagarperspektiv, handlar det mycket om de strukturella fördelarna med att köra onoterat jämfört med publikt, åtminstone för medelstora företag. Anledningen till detta inkluderar ad hoc-dokumentation, säkerhet i genomförandet, ingen offentliggörande av dina finanser för konkurrenter att ta del av och frånvaron av offentlig rating. Enligt vår uppfattning är låntagare villiga att betala mer för detta och därför behåller vi vår tro att det på lång sikt kommer att finnas någon typ av premie för onoterade lån jämfört med publika.

Annons

Värdeerbjudande för investerare

En av anledningarna till att föredra onoterade lån är att dokumentationen ofta är starkare, särskilt när det gäller kovenanter. Det har förekommit några ”kovenantlätta” affärer inom den onoterade lånemarknaden nyligen, men det är en sällsynt företeelse. Vi hoppas att det förblir så eftersom att inkludera ett antal betydelsefulla konvenanter är verkligen en viktig del av värdeerbjudandet för investerare inom onoterade lån.

När vi tittar på statistiken på den publika sidan observerar vi att för transaktioner avseende så kallade ”leveraged loans” var den genomsnittliga skuldsättningsgraden troligen runt 5,5 gånger under 2020 och 2021, något lägre 2023. Det är sannolikt att den genomsnittliga skuldsättningsgraden inom onoterade lån är på liknande nivåer. Men med en starkare dokumentation bör återvinningsgraderna vara bättre på de privata skuldmarknaderna jämfört med de offentliga skuldmarknaderna.

Annons

Hur agera: Rätt timing och ingångnivåer

När är rätt tid att investera i onoterade lån? Beslutet handlar mycket om krediturval och process. Många strateger föreslog att i de publika marknaderna är den optimala tiden att investera i högriskobligationer mitt i en recession när människor är mest oroliga för inställda betalningar. På den publika marknaden har du möjlighet att göra viss marknadstajming eller åtminstone välja din ingångspunkt. När det gäller onoterade lån investerar du dock under flera år. Nyckeln är därför att vara stadig i din allokering till onoterade lån och inse att marknadstajming är bättre lämpad för de publika skuldmarknaderna.

Damien Guichard
CIO European Private Credit, Allianz Global Investors

Annons

[1] Source: Preqin, Future of Alternatives 2028 Report, October 2023.

Annons