Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Domaren om 19-åringen som sköt ”Benzema”: Han riskerar dödsstraff Foto: SVT

19-åring landade i Irak – en dag före mordet på gängledare

Uppdaterad
Publicerad

19-åringen från Sverige landade på flygplatsen i Bagdad i söndags. En dag senare misstänks han ha skjutit ihjäl gängtoppen Mustafa Aljiburi.

– Om han döms för att ha mördat med uppsåt riskerar han dödsstraff, säger Munir Haddad, tidigare domare vid irakisk domstol.

Dödsskjutningen inträffade på en vältrafikerad väg några kilometer från flygplatsen i den irakiska huvudstaden Bagdad.

Skytten anlände på en motorcykel som såg ut att komma från en matbudsfirma. Ett modus som använts tidigare i Irak, enligt den irakiske journalisten Hadi Jalo Marei.

– För inte länge sedan blev en aktivist mördad i sin bil på samma sätt. De här personer måste ha fått hjälp från personer som vet hur man går till väga i Irak, säger han.

Tre gripna i Irak

Polisen grep en 19-årig man, hemmahörande i Gävleborg, misstänkt för mordet.

Ytterligare två svenska medborgare greps senare misstänkta för delaktighet. Enligt uppgifter till SVT ska det ska röra sig om två män i 25-årsåldern, den ena från Norrbotten och den andra från Stockholm.

Enligt SVT:s uppgifter landade 19-åringen på Bagdads internationella flygplats den 7 januari, dagen innan dådet. Irakisk polis misstänker att andra involverade personer kom med samma flygplan.

”Bristande konsekvenstänk”

19-åringen har kopplingar till den kriminella miljön i Gävleborg och Kriminalvården har i en utredning beskrivit honom som spänningssökande, impulsiv och med ett ”bristande konsekvenstänk”.

I slutet av 2022 dömdes han till tio månaders sluten ungdomsvård för bland annat grovt vapenbrott. Han släpptes så sent som vid månadsskiftet oktober/november 2023.

Om 19-åringen döms för att ha dödat med uppsåt riskerar han dödsstraff. Det säger Munir Haddad, före detta domare vid irakisk domstol som bland annat dömde under rättegången mot den tidigare diktatorn Saddam Hussein.

– Vad jag har sett verkar detta ha varit planerat och med uppsåt. Då är det högsta straffet döden. Om han får ett lindrigare straff är det livstids fängelse.

Bevakar svenska adresser

Polisen i Sverige befarar hämndaktioner efter dödsskjutningen av 34-årige Mustafa Aljiburi, som har varit en del av den innersta kretsen av nätverket Foxtrot.

Polisen hade bland annat bevakning på adresser kopplade till 19-åringen under tisdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den irakiske journalisten Hadi Jalo Marei om mordet på Mustafa ”Benzema. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.