Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre IBU-basen: "Mottog inga sexuella tjänster"

Den korruptionsåtalade förre skidskytteordföranden Anders Besseberg nekar till anklagelserna om att ha tagit emot mutor – bland annat lyxklockor och prostituerade.

– Jag mottog inga sexuella tjänster, säger han.

Anders Besseberg.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/JACOB SCHRÖTER IMAGO SPORTFOTODIENST

I den norska korruptionsrättegången anklagas Besseberg, 77, för att ha tagit emot mutor, bland annat i form av dyra klockor, jakt- och fiskeresor, prostituerade och en leasingbil.

Under onsdagens vittnesmål bemötte den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbundet (IBU) anklagelserna och nekar till brott. Bland annat kring de gåvor som han fått från framför allt ryskt håll, bland annat lyxklockor till ett värde av 342 000 kronor.

– Jag har inget intresse för klockor eller kunskap om märken eller värden, säger Besseberg.

Han säger att klockor är vanligt som gåvor i idrotten men erkänner att han borde ha kollat värdena på det han fick.

Bekräftade dambesök

När det handlar om ett påstått besök på hotellrummet av en prostituerad, i samband med en tävling i Ryssland 2013, bekräftar norrmannen att han fått besök av en kvinna. Han trodde att det var en person från arrangören som skulle stämma av schemat.

– Jag sade att jag var tvungen att sova och det sista jag minns är att hon ruskar på huvudet och gick, säger Besseberg.

– Jag tog inte emot några sexuella tjänster från denna kvinna som knappt var inne i rummet mer än två-tre minuter.

Den förre skidskytteordföranden ska ha disponerat en leasingbil mellan 2011 och 2018 som marknads- och tv-rättighetsbolaget Infront stod för kostnaderna för. Värdet bedöms uppgå till 850 000 kronor.

Denna mutanklagelse bemötte Besseberg med att han inte förhandlat om marknadsrättigheterna för IBU sedan 2005 med tanke på sin vänskap med en person på Infront.

”Lät mig inte påverkas”

Tidigare under dagen berättade han om sin bakgrund inom skidskyttet. Han sade att enstaka personer i IBU ansett att han var för ryssvänlig och kallade förhållandet mellan Ryssland och västländer för hans största huvudvärk under sin tid som ordförande.

– Jag lät mig inte påverkas i någon riktning och gjorde mitt yttersta för att behandla alla nationer likvärdigt och rättvist i konflikter, säger Besseberg.

– Jag har inte utnyttjat min position till privata ändamål eller fördelar, snarare tvärtom. Jag slutade också som generalsekreterare i Norska skidskytteförbundet så inte mitt förtroende som ordförande i IBU kunde ifrågasättas.

Anklagelserna mot Besseberg gjorde att en utredning startade 2018. Samtidigt avgick Besseberg som ordförande i Internationella skidskytteförbundet (IBU) efter 26 år. Först nu, sex år senare inleddes rättegången i Norge.

Besseberg riskerar upp till tio års fängelse.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.